Reklama

Stát za čtvrtletí vybral na daních 250 miliard, meziročně o 14 procent více

česká pětikoruna (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení v prvním čtvrtletí meziročně stouply o 13,9 procenta, tedy o 30,5 miliardy korun, na 250,2 miliardy korun. Více peněz přitom stát za první tři měsíce roku získal prakticky u všech daní. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem financí v rámci údajů o státním rozpočtu za první čtvrtletí.

Reklama

apříklad na dani z přidané hodnoty stát získal ve čtvrtletí 112,1 miliardy korun, meziročně o 21,1 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral 43,9 miliardy korun, meziročně o 2,2 miliardy korun více. U daně z příjmu fyzických osob příjmy ve čtvrtletí stouply o 0,5 procenta na 45,7 miliardy korun.

Samotný státní rozpočet získal v prvním čtvrtletí na daňových příjmech bez pojistného na sociální zabezpečení 169,1 miliardy korun, tedy o 20,6 miliardy korun více.

Některé daně jsou takzvané sdílené daně. Patří mezi ně například DPH, daň z příjmu právnických osob nebo daň z příjmu fyzických osob. Jejich výnosy tak putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadlo loni nově 9,78 procenta a na obce 25,84 procenta z celostátního hrubého výnosu DPH, daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. Do předloňska to bylo u krajů 8,92 procenta a u obcí 23,58 procenta. Daň z nemovitosti je 100procentním příjmem obcí.

dělníci, stavba

Dalibor Martínek: Česko jako znalostní ekonomika? Spíš ekonomika rozkopaných silnic

Začíná jaro, bagry a dělníci v oranžových vestách jsou na svých místech. Rozkopávají silnice a chodníky. Neměnný rituál, konstanta našich životů. Ať je válka, nebo mír, rekonstruovat a opravovat se prostě musí.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Euforie z pomoci běžencům pomíjí. Vláda zřejmě bude muset jejich ubytovatelům dát víc

Vláda ve středu projedná návrh příspěvku pro ubytovatele běženců z Ukrajiny.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Fialova vláda má svůj první rozpočet

Koaliční vládě Petra Fialy (ODS) se podařilo ve sněmovně prosadit svůj první státní rozpočet. Jeho již přijaté rámcové parametry se vlivem války na Ukrajině nezměnily. Plánovaný schodek zůstává na úrovni 280 miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda zvyšuje daně? Ostatní řešení by byla bolestivější

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Stát zřejmě bude moci danit zisky nadnárodních firem. Rozpočtu to hodí miliardy navíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme