Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Euforie z pomoci běžencům pomíjí. Vláda zřejmě bude muset jejich ubytovatelům dát víc

Lukáš Kovanda: Euforie z pomoci běžencům pomíjí. Vláda zřejmě bude muset jejich ubytovatelům dát víc
ČTK
Lukáš Kovanda

Vláda ve středu projedná návrh příspěvku pro ubytovatele běženců z Ukrajiny.

Reklama

Příspěvky by podle návrhu příslušného opatření měly být vypláceny zhruba od poloviny dubna, a to za období už od začátku března. Zatím má platit, že jejich vyplácení skončí ke konci června. Celkově by tedy pokrývalo období čtyř měsíců. Za ubytovanou osobu by stát vyplácel 3000 korun za měsíc, maximálně však 9000 nebo 12 tisíc korun. To má předejít spekulacím při vyšším počtu ubytovaných a zároveň zohledňovat častý počet ubytovaných, který představuje tři osoby – typicky matku a dvě děti.

Pokud by v daném období čtyř měsíců činil průměrný počet příslušným způsobem ubytovaných Ukrajinců zhruba 200 tisíc osob, pak se stále náklady vejdou do 2,5 miliardy korun. Jestliže by se ale vyplácela na osobu vyšší částka, konkrétně 4000 korun, celkové náklady už překročí tři miliardy korun.

Válka na Ukrajině zhoršila situaci českých podniků. Její dopady jen začínají u drahých energií

Sotva se české podniky stačily otřepat z dopadů pandemie covidu, přišla válka na Ukrajině, která zasadí byznysu další ránu. Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory už dopady konfliktu pociťuje nebo očekává 90 procent českých podniků. Konflikt tlumí byznys prostřednictvím výrazně vyšších cen surovin, sankcí, problémů v dodávkách i výpadku zaměstnanců z Ukrajiny.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že uprchlíků nakonec může být v Česku až 500 tisíc, znamená to, že maximálně by příspěvky za jejich ubytovávání měly stát vyjít na zhruba šest miliard korun. To je stále ještě přijatelná částka, zvláště pak za pomoc bližním v nouzi. Rozpočet si tedy může příspěvky dovolit. Výraznější nápor na veřejné finance ČR, který už začínal představovat problém, by nastal tehdy, pokud by se ubytování uprchlíků muselo plošně realizovat i ve druhém letošním pololetí.

Vyplácení vyšší částky, než jsou tři tisíce koruny, může být nakonec nutné z toho důvodu, že již pomíjí prvotní euforie z pomoci uprchlíkům v nouzi a bude tak třeba lidi v Česku k ubytovávání finančně výrazněji motivovat. Navíc lidé v ČR pociťují den ode dne sílící inflační tlaky, které nyní zasahují citelně také potraviny. Opodstatněná obava z rekordního zdražování a poklesu vlastní životní úrovně už nyní mnohé Čechy vede ke zvýšené tvorbě úspor, což oslabuje – a zvláště dále znatelně oslabí – jejich ochotu Ukrajince ubytovávat.

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to

Ve větších gastronomických provozech denně zbyde až 25 kilogramů nevydaných pokrmů, které by někde někomu udělaly radost. Jenže obvykle končí v koši, protože legislativa neumožňovala dál s jídlem nakládat. Organizace Zachraň jídlo se vydala mezi úřední šimly a našla cestu, jak jídlo poslat dál lidem v nouzi. Kromě manuálu, kde je celý proces podrobně popsán, vznikla databáze, kde se mohou gastroprovozy a charitativní organizace propojit. A pracuje se na aplikaci. Trend šetrného zacházení s jídlem, který je zároveň pomocí potřebným, je snad tím aktuálně nejzásadnějším.

Přečíst článek

uprchlíci pod jedním z mostů, Irpiň

Fiala: Chceme se vyhnout přeposílání uprchlíků z ČR dál do EU

Premiér Petr Fiala (ODS) by se chtěl vyhnout přeposílání uprchlíků, kteří přišli do Česka z Ukrajiny napadené Ruskem, do dalších zemí EU. V diskusním pořadu CNN Prima News připomenul, že Česko odmítalo v roce 2015 kvóty přerozdělování i s tím, že relokace mají lidský rozměr, kdy jsou uprchlíci posíláni někam, kam nechtějí. Poznamenal ale současně, že část z příchozích by dál chtěla jít. Do Česka zatím přišlo na 200 tisíc lidí z Ukrajiny, další počty se budou podle Fialy odvíjet od situace na anektovaném území.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Reklama

Související

Uprchlíci z Ukrajiny

Vyplácení solidárního příspěvku pro lidi ubytovávající uprchlíky chce vláda prodloužit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme