Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Špehování lidí v Polsku. Kaczyńského strana PiS k tomu používala program Pegasus

Jaroslaw Kaczyński
Profimedia
 ČTK

Stovky lidí v Polsku čelily špehování pomocí programu Pegasus v době, kdy byla u moci národněkonzervativní strana Právo a Spravedlnost (PiS). Podle agentury AP to v parlamentu uvedl polský ministr spravedlnosti a současně generální prokurátor Adam Bodnar.

Reklama

Bodnar s odkazem na důvěrnost informací neupřesnil, kdo přesně se stal cílem špehování tímto výkonným špionážním softwarem. Byli však mezi nimi volení zástupci. Rozsah špehování považuje za „šokující a deprimující“. „Je pro mě smutné, že i v této místnosti hovořím s lidmi, kteří se stali obětí tohoto systému,“ řekl Bodnar v Sejmu, dolní komoře polského parlamentu.

Bodnar dnes zákonodárcům prezentoval informace, které generální prokuratura zaslala minulý týden Sejmu a horní parlamentní komoře, Senátu. Z údajů vyplynulo, že Pegasus byl v letech 2017 až 2022 nasazen proti 578 osobám a že jej používaly tři různé vládní agentury: protikorupční úřad a také civilní a vojenská kontrarozvědka.

Nová proevropská vláda Donalda Tuska začala po svém nástupu v prosinci loňského roku vyšetřovat údajné přehmaty předchůdců s deklarovaným cílem obnovit demokratické normy v zemi. Vyšetřování nelegálního používání programu Pegasus, který předchozí vedení ministerstva spravedlnosti koupilo u izraelské společnosti za peníze z fondu určeného pro oběti trestných činů, je součástí tohoto snažení.

Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński minulý měsíc ve výpovědi před vyšetřovací komisí uvedl, že „používání Pegasu bylo v souladu se zákonem“ a že v 99 procentech případů byl použit proti zločincům. Podle ministra Tomasze Siemoniaka, v jehož gesci je koordinace tajných služeb, bylo použití tohoto softwaru často oficiálně zdůvodňováno podezřením z terorismu a špionáže, v „příliš mnoha případech“ k tomu ale nebyl důvod.

Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Atraktivita Česka pro německé investory je nejnižší od roku 2011. Pokud by se znovu rozhodovali o umístění své investice, tak by si 17 procent z nich Česko nevybralo, vyplývá z konjunkturálního průzkumu, jehož výsledky představila Česko-německá obchodí a průmyslová komora (ČNOPK).

Přečíst článek

Jak Rusové upláceli evropské politiky?

Jak Rusové upláceli evropské politiky? Peníze proudily přes Polsko

Peníze z Ruska politikům v Evropě proudily do Česka přes Polsko. Německé investigativní skupině Correctiv to řekl předseda českého sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Češi a další Evropané chtějí vůdce. Tak aby z toho zase nebyl Vůdce

Krátce před oslavami Velikonoc vyšly v českých médiích výsledky zásadního průzkumu veřejného mínění. Uvedly, že velká část Evropanů nevěří tradičním politikům a stranám a chybí jím silný vůdce. Češi patří k těm, kteří populistického vůdce chtějí také. Naopak Němci jej ze všech dotazovaných národů chtějí nejméně. Výsledky jsou to opravdu děsivé. A nikoli ty výsledky z Německa.

Přečíst článek

Reklama

Související

„Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Karel Pučelík: Další bod pro Tuska. „Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme