Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovenský list Pravda: Přerušení konzultací? Laciné gesto od Fialy, kterým střelil se do nohy

Český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Za laciné české gesto a krok, kterým se český premiér Petr Fiala střelil do vlastní nohy, označil slovenský list Pravda rozhodnutí české vlády přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. Některá jiná slovenská média krok Prahy po jeho středečním oznámení zdůvodnila spíše politikou Ficova kabinetu a názory slovenského premiéra na válku na Ukrajině, které se značně liší od pozice Česka.

Reklama

Podle Pravdy nikoliv Fico, ale česká strana dostává společné vztahy mezi Českem a Slovenskem k bodu mrazu. „Společná jednání nejsou jen o vztazích vlád, ale i o vztazích obou národů, ať už je u moci jakákoliv garnitura. To se dařilo dosud překlenovat. A nejenom to, Fiala se nepřímo (v předvolební kampani) míchá do vnitřních záležitostí bratrského národa, co se dosud rovněž nedělo. Fiala si hraje na hrdinu, ale hrdinové netrhají lana, podávají je,“ uvedl list.

Na Slovensku bude za dva týdny první kolo přímých prezidentských voleb, ve kterých je favoritem na vítězství předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenská média: Přerušení vztahů je nevídaný krok, Česku překáží sbližování s Ruskem

Jako nevídaný krok označují média na Slovensku rozhodnutí vlády Petra Fialy o přerušení společných jednání s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica. „České politické vedení je přesvědčeno, že už není možné zastírat výrazné rozdíly v klíčových tématech zahraniční politiky,“ napsal například server Aktuality.sk.

Přečíst článek

Deník také napsal, že společná jednání vlád, jejíchž tradici založil v roce 2012 Fico s tehdejším českým premiérem Petrem Nečasem, jsou výborná příležitost k tomu, aby čeští politici vysvětlovali slovenským vládním politikům, proč se v případě řešení války na Ukrajině mýlí. „Fiala se ovšem tohoto přátelského vysvětlování dobrovolně vzdává. Na profesora politologie zvláštní postoj, odporující základním pedagogickým zásadám,“ míní Pravda.

Podle listu svou roli možná hraje i závist, když již čtyřnásobný slovenský premiér Fico „vstal jako fénix z popela“, zatímco Fiala sice s koalicí Spolu vyhrál volby, ale nadále se mu nedaří obnovit zašlou slávu ODS. „Celá česká koalice se trápí a neví ´kudy ani kam´. Fico se hodí jako dobrý obětní beránek,“ uvedla Pravda.

List poukázal na to, že ještě před týdnem Fialovi nevadilo setkat se s Ficem v Praze na schůzce premiérů zemí visegrádské čtyřky, do které patří kromě Česka a Slovenska ještě Maďarsko a Polsko. Pravda napsala, že se Fialovi jevilo, že nebyl zásadový, a proto hledal novou záminku. Tu našel v podobě schůzky šéfa slovenské diplomacie Juraje Blánara s ruským kolegou Sergejem Lavrovem na diplomatickém fóru v Turecku.

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme