Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensku hrozí pokuta za ignorování bruselských pravidel

Slovensku hrozí pokuta za ignorování bruselských pravidel
ČTK
 ČTK

Evropská komise žaluje Slovensko kvůli obnovitelným zdrojům energie a skládkám.

Reklama

Evropská komise zažalovala Slovensko a Bulharsko kvůli tomu, že podle ní neplní pravidla spojená se zaváděním obnovitelných zdrojů energie. Oba státy dosud nepřevedly do svého práva unijní směrnici, která stanovuje podmínky rozvoje obnovitelných zdrojů ve výrobě elektřiny, vytápění, klimatizaci či dopravě. Komise požádala Soudní dvůr EU, aby oběma státům vyměřil pokuty, pokud se pravidlům nepodřídí. Slovensko čelí i další žalobě kvůli tomu, že neuzavřelo několik skládek podle požadavků jiné unijní normy.

Nevyhovovující ekologické standardy

Evropský blok se v roce 2018 shodl na směrnici, která stanovuje k roku 2030 celounijní podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie na 32 procent. Jejím cílem je také zjednodušit administrativu pro zavádění ekologicky šetrných zdrojů a zajistit jejich cenovou výhodnost.

Brian Moynihan, vákonný šéf BoA

Vlivný bankéř v Davosu: Kapitalismus se musí podřídit udržitelnosti

Výkonný ředitel Bank of America Brian Moynihan na Světovém ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že je potřeba přesně definovat, co vlastně jsou ona neustále opakovaná kritéria udržitelnosti neboli ESG. A to skutečně natvrdo, nikoli vágně, jak se doposud děje, protože to nefunguje.

Přečíst článek

Členské státy měly směrnici převést do svých zákonů do poloviny roku 2021, Slovensko a Bulharsko to ale neučinily. Komise má v EU roli orgánu dohlížejícího na plnění pravidel. Proto s oběma zeměmi zahájila řízení, jehož několik kroků je však nepřesvědčilo k nápravě. Dnes se proto obrátila na soud, který může státům vyměřit pokutu načítající se do doby, než se unijnímu právu podřídí.

Komise ve čtvrtek podala žalobu i kvůli tomu, že Slovensko nerespektuje požadavky směrnice o skládkách odpadů. Podle ní měly členské země do roku 2009 uzavřít staré skládky, pouze ve výjimečných případech byla povolena jejich úprava, aby vyhovovaly přísnějším ekologickým standardům. Slovensko se však pravidlům zcela nepodřídilo a Brusel s ním v roce 2017 zahájil řízení, jehož dalším krokem je dnešní žaloba.

Bratislava podle unijní exekutivy sice od začátku řízení uzavřela několik skládek, stále však nevyřadila z provozu 21 skládek, jejichž fungování může ohrožovat životní prostředí. Slovensko zároveň nepředložilo plán jejich rekultivace, díky němuž by mohly splňovat požadavky směrnice.

Bill Gates, miliardář, filantrop, zakladatel Microsoftu

Gates investuje do klimatického start-upu, který zastaví kravské pšouky

Americký miliardář a spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates investuje do australského technologicko-klimatického start-upu. Jde o firmu, která pracuje na zmírnění emisí metanu pocházejícího ze zažívacího traktu krav, informovala dnes BBC. Gates už se delší dobu otevřeně vyjadřuje k dopadům výroby masa na životní prostředí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme