Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensko začne dávat uprchlíkům z Ukrajiny povolení k pobytu přímo na hranicích

Slovensko hodlá dávat uprchlíkům povolení k pobytu přímo na hranicích
ČTK
 ČTK

Slovensko plánuje příští týden začít přímo na hranicích s udělováním práva pobytu uprchlíkům z Ukrajiny, pokud tito lidé budou chtít v zemi zůstat. Kromě toho stát připravuje poskytování příspěvků institucím a lidem, kteří Ukrajince ubytují. Novinářům to řekl ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Od začátku vojenského konfliktu na Ukrajině podle něj na Slovensko zatím vstoupili hlavně ukrajinští občané, kteří míří za příbuznými.

Reklama

„Od příštího týdne bude možné získat dočasné útočiště. Získají právo na tolerovaný pobyt. Automaticky tím získávají pracovní povolení, zdravotní pojištění a nároky na dávky v nouzi,“ řekl Matovič. Příslušné změny zákonů kromě jiného v zájmu jednoduššího poskytování pomoci uprchlíkům v pátek v noci schválil slovenský parlament.

V obavě z velkého přílivu uprchlíků, které by bylo třeba ubytovat v zemi po delší dobu, Matovič navrhne vládě schválit finanční pobídky lidem, podnikatelům, samosprávě nebo církvím, jež Ukrajince ubytují. Navrhl 200 eur (4950 korun) měsíčně za ubytování dospělého uprchlíka, poloviční částku za dítě.

„Spoléhám na to, že ze Slovenska uděláme jednu velkou houbu, která bude schopna absorbovat jakýkoliv nával uprchlíků z Ukrajiny. Za několik dnů bude možná přes naše hranice přecházet denně 30 tisíc, 40 tisíc, 50 tisíc lidí, a v tom případě by stát neměl šanci zorganizovat ubytování pro tyto lidi, pokud by ho na Slovensku chtěli hledat,“ řekl ministr.

Pro případ, že se ukrajinští uprchlíci nevrátí do vlasti, by o ně Slovensko podle Matoviče mělo zabojovat. Řekl, že by pomohli ekonomice Slovenska i demografickému vývoji této pětimilionové země, která čelí stárnutí populace.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme