Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovenská policie obvinila muže podezřelého z útoku na Fica z pokusu o vraždu

Slovenská policie obvinila muže podezřelého z útoku na Fica z pokusu o vraždu
Profimedia
 ČTK

Juraje Cintulu, který je podezřelý z útoku na premiéra Roberta Fica, vyšetřovatelé obvinili z pokusu o úkladnou vraždu, informuje server televize Markíza. Jedenasedmdesátiletému muži, který prý řekl, že je hrdý na to, co udělal, hrozí doživotní vězení.

Reklama

Slovenská média také informují o tom, že policejní inspekce zahájila trestní stíhání kvůli maření práce veřejných činitelů. Čeho přesně se týká, zatím není jasné. Prověřuje se i zásah premiérovy ochranky, který někteří odborníci kritizují.

Cintula byl ve středu zadržen ochrankou a policií bezprostředně po útoku na Fica po výjezdním zasedání vlády v Handlové, která leží nedaleko Banské Bystrice. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok uvedl, že útočník na Fica vystřelil pětkrát; ministr obrany Robert Kaliňák dnes upřesnil, že premiér utrpěl čtyři střelná zranění.

Zranění devětapadesátiletého ministerského předsedy jsou označována jako závažná a Fico je nyní po pětihodinové operaci ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu v banskobystrické nemocnici.

Stav operovaného slovenského premiéra Fica se podařilo stabilizovat

Stav operovaného slovenského premiéra Fica se podařilo stabilizovat, je na JIP

Zdravotní stav postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale vážný, řekli novinářům ministr obrany Robert Kaliňák a ředitelka banskobystrické fakultní nemocnice Miriam Lapuníková, kde byl ministerský předseda po středečním pokusu o atentát hospitalizován. Fico podstoupil pětihodinovou operaci.

Přečíst článek

Reklama

Politicky motivovaný útok

Podezřelý se nachází v cele Národní kriminální agentury v Nitře. Podle Markízy mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody ve výši 25 let až doživotí. Televize Markíza dnes na svém webu také napsala, že podezřelý už koncem dubna proti Ficově vládě protestoval na jejím výjezdním zasedání v Dolné Krupé nedaleko Trnavy.

Ve středečním videu, které se objevilo na internetu, spoutaný Cintula říká, že nesouhlasí s politikou vlády, a zmiňuje například její postup vůči RTVS - veřejnoprávní televizi a rozhlasu. RTVS dnes uvedla, že kvůli zpřísnění bezpečnostních opatření dočasně uzavřela výstavní prostor v budově Slovenského rozhlasu v Bratislavě.

Únik videa z policejní stanice s podezřelým se také vyšetřuje, uvedl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Na odpolední tiskové konferenci řekl dále, že ho mrzí, že unikla i lékařská zpráva o stavu premiéra. Spolu s ministrem obrany Robertem Kaliňákem také kritizovali novináře, že právě uniklé video je zajímá nejvíce.

Slovenský premiér Robert Fico

Fico: Nejsme schopni přijít s mírovým návrhem, summity EU jsou válečné kabinety

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné kabinety, řekl slovenský premiér Robert Fico. Na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU ministerský předseda Slovenska rovněž kritizoval zahraniční politiku unie a odmítl její nový migrační pakt.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme