Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf slovenské centrální banky Kažimír čelí obvinění z korupce, vinu popírá

Peter Kažimír
ČTK

Slovenská prokuratura obvinila šéfa Národní banky Slovenska Petera Kažimíra z podplácení, píší slovenská média. Kažimír vinu popřel.

Reklama

Zprávu jako první zveřejnil server Aktuality.sk s odvoláním na vícero na sobě nezávislých zdrojů. Obvinění má podle serveru souviset s úplatkem pro dnes již bývalého šéfa Finanční správy Františka Imreczeho.

Kažimír měl v celé kauze sehrát roli kurýra, který Imreczemu doručil úplatek zhruba 50 tisíc eur (asi 1,27 milionu korun). 

Portál napsal, že o tom vypovídal sám Imrecze. Ten stál v čele slovenské Finanční správy v letech 2012 až 2018 a nyní je obviněn v několika kauzách. Při jejich vyšetřování spolupracuje s policií.

fronty před Pražskou plynárenskou

Lukáš Kovanda: Po Bohemia Energy zůstane škoda v řádu miliard

Velcí hráči pád Bohemia Energy zjevně předvídali už od minulého týdne. Další krachy nelze vyloučit. 

Přečíst článek

„Skutkový stav v usnesení je nepravdivý a v samotném zdůvodnění chybějí potvrzující důkazy. Nemám žádné informace a nejsem si ani vědom porušení zákona, zároveň jsem nikdy neměl ani žádný zájem ovlivňovat jakákoli řízení,“ uvedl Kažimír v prohlášení, které médiím poskytlo tiskové oddělení NBS.

Kažimír, dlouholetý místopředseda Směru-SD, byl ministrem financí v letech 2012 až 2019, kdy nastoupil do čela NBS. V této souvislosti se vzdal členství ve zmíněné straně, v jejímž čele stojí expremiér Robert Fico.

Slovenská policie loni zadržela obvinila v různých kauzách kromě jiných podnikatele, dále někdejší vysoké úředníky či soudce z období, kdy byl u moci Směr-SD. Tato zatýkání zažila země po parlamentních volbách, které skončily porážkou do té doby vládního Směru-SD.

Fondee, Jan Hlavsa

Investiční platforma Fondee se rozkročila na Slovensko

Český investiční platforma Fondee expanduje na Slovensko a má nového brokera. J&T Banka v této pozici nahradila nizozemské Degiro.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB představila tisícikorunovou bankovku s přítiskem loga 30. výročí rozdělení společného státu..

ČNB připomene rozdělení Československa zvláštní tisícikorunovou bankovkou

Přečíst článek
Spoluzakladatel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák

Šéf Penty Haščák či slovenský exministr hospodářství čelí obvinění ze zločinecké činnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme