Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf slovenské centrální banky Kažimír čelí obvinění z korupce, vinu popírá

Peter Kažimír
ČTK

Slovenská prokuratura obvinila šéfa Národní banky Slovenska Petera Kažimíra z podplácení, píší slovenská média. Kažimír vinu popřel.

Reklama

Zprávu jako první zveřejnil server Aktuality.sk s odvoláním na vícero na sobě nezávislých zdrojů. Obvinění má podle serveru souviset s úplatkem pro dnes již bývalého šéfa Finanční správy Františka Imreczeho.

Kažimír měl v celé kauze sehrát roli kurýra, který Imreczemu doručil úplatek zhruba 50 tisíc eur (asi 1,27 milionu korun). 

Portál napsal, že o tom vypovídal sám Imrecze. Ten stál v čele slovenské Finanční správy v letech 2012 až 2018 a nyní je obviněn v několika kauzách. Při jejich vyšetřování spolupracuje s policií.

fronty před Pražskou plynárenskou

Lukáš Kovanda: Po Bohemia Energy zůstane škoda v řádu miliard

Velcí hráči pád Bohemia Energy zjevně předvídali už od minulého týdne. Další krachy nelze vyloučit. 

Přečíst článek

Reklama

„Skutkový stav v usnesení je nepravdivý a v samotném zdůvodnění chybějí potvrzující důkazy. Nemám žádné informace a nejsem si ani vědom porušení zákona, zároveň jsem nikdy neměl ani žádný zájem ovlivňovat jakákoli řízení,“ uvedl Kažimír v prohlášení, které médiím poskytlo tiskové oddělení NBS.

Kažimír, dlouholetý místopředseda Směru-SD, byl ministrem financí v letech 2012 až 2019, kdy nastoupil do čela NBS. V této souvislosti se vzdal členství ve zmíněné straně, v jejímž čele stojí expremiér Robert Fico.

Slovenská policie loni zadržela obvinila v různých kauzách kromě jiných podnikatele, dále někdejší vysoké úředníky či soudce z období, kdy byl u moci Směr-SD. Tato zatýkání zažila země po parlamentních volbách, které skončily porážkou do té doby vládního Směru-SD.

Fondee, Jan Hlavsa

Investiční platforma Fondee se rozkročila na Slovensko

Český investiční platforma Fondee expanduje na Slovensko a má nového brokera. J&T Banka v této pozici nahradila nizozemské Degiro.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme