Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Zemanova poslední partie

Miloš Zeman
ČTK
Jana Havligerová

Prezident se rozhodl nejmenovat ministrem zahraničí piráta Jana Lipavského. Miloš Zeman dostál své pověsti. Jeho nejsilnější motivací pro návrat do politiky byla touha pomstít se každému, kdo mu kdy zkřížil cestu k politickým výšinám. Příliš troufalé ani není říct, že msta je hnacím motorem, který ho drží při životě.

Reklama

Seznam „zrádců“, se kterými si to Zeman ve funkci hlavy státu vyřídil, je dlouhý. Na jeho začátku stáli sociální demokraté, kteří mu v roce 2003 překazili záměr stát se prezidentem, přičemž prominentní osobou mezi nimi posléze byl expředseda ČSSD, expremiér Bohuslav Sobotka. Ten se po přežití lánského puče dočkal na Pražském hradě potupné frašky kvůli své demisi – té, kterou nepřivezl.  Z vysoké politiky byl vytlačen.

Hlava státu na staré křivdy nezapomíná, ty nové z titulu své funkce trestá pokud možno obratem. K oblíbeným postupům patří nejmenování soudců či profesorů nebo absence pozvánek na slavnostní ceremonie při příležitosti státního svátku. Schopen je torpédovat jednotlivé osobnosti i instituce.

Peníze, ilustrační foto

Listopadová inflace v Česku je nejvyšší za třináct let

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici v průměru očekávali listopadovou inflaci na úrovni 6,2 procenta. A pokud by vláda neodpustila domácnostem DPH na rychle zdražující energie, byla by inflace ještě o procentní bod vyšší. Analytici očekávají, že inflace dál poroste.

Přečíst článek

V čerstvé paměti je anulace udělení Řádu Tomáše Garrigue Masaryka Pavlu Rychetskému proto, že podle Zemana ústavní soud, jemuž Rychetský předsedá, poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně. Dál trvá soustavná snaha prezidenta diskreditovat BIS. Zeman je zkrátka vztahovačný a neumí velkoryse odpouštět. To co se ho nemile dotkne, neváhá vydávat za celonárodní škodu.

Až vznikne nová vláda, prezidenta nebude nikdo potřebovat

Momentálnímu kandidátovi na šéfa české diplomacie Zeman mimo jiné vyčítá „distancovaný postoj“ ke spolupráci se zeměmi visegrádské čtyřky a ke vztahu s Izraelem. Podle něj je to v rozporu s programovým prohlášením vlády. Prezident je ale také pragmatik. Takže u Lipavského hodně vadí nejen postoj k Izraeli a V4, ale stejně silně i jeho účast na vyhnání ruských a čínských společností z tendru na dostavbu jaderných bloků v Dukovanech nebo výzva k odebrání diplomatického pasu hradnímu poradci Martinu Nejedlému.

Burzovní palác

Pražská burza je mezi deseti nejvýnosnějšími parkety světa

Akcie představují zajištění proti zdražujícím energiím i hypotékám, ale jen pro někoho. Hlavní ukazatel pražské burzy se v tomto týdnu ocitl v první světové desítce letos nejlépe zhodnocujících burz. Jen devět zemí světa vykazuje dle Bloombergu ještě vyšší dosavadní výkonnost svého primárního burzovního ukazatele než Česká republika. Pražské burze pomáhá k postupu do TOP 10 hlavně dramatické zvyšování úrokových sazeb v podání České národní banky a také nebývalý růst cen energií a emisních povolenek EU.

Přečíst článek

Jedna křivda za druhou, a to týkající se především Zemanova ega nebo a byznysových zájmů jeho kamarily. Žádná škoda státu. Jestli státu, všem, kteří v něm žijí, něco opravdu škodí, tak je házení klacků pod nohy designovanému premiérovi. Zeman to dělá z ryze sobeckých důvodů. Až se ujme vlády nový kabinet, až do vypršení prezidentského mandátu ho v podstatě nikdo nebude k ničemu potřebovat. 

Dům od architektů ze studia SENAA

Milionáři v Česku se nejvíce obávají inflace. Investují do realit

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů považuje za největší hrozbu pro udržení a růst svého bohatství v nadcházejících dvanácti měsících inflaci. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2021 mezi třemi stovkami movitých respondentů. Téměř všichni pak očekávají, že se inflace bude pohybovat nad dlouhodobým inflačním cílem centrálních bank, který v tuzemsku činí dvě procenta. Každý dvanáctý milionář dokonce očekává inflaci kolem deseti procent. Jednoznačnou obranou podle nich jsou investice.

Přečíst článek

Petr Fiala a Miloš Zeman

Jana Havligerová: Politická krize je na spadnutí

Něco se pokazilo. V lánském akváriu se poněkud zakaluje voda, a dokonce prosakuje. Počínaje kandidátkou na ministryni pro vědu Helenou Langšádlovou skončily po schůzkách s prezidentem referáty ministerských adeptů o idyle zalité sluncem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme