Reklama

Politický diář Jany Havligerové: I vážná doba má své kuriozity

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny
ČTK
Jana Havligerová

Profesor pražské VŠE, člen TOP 09 Martin Dlouhý na svém facebookovém profilu ohlásil zavedení osobních protiruských sankcí. Z důvodu svědomí a morálních zásad, jak uvádí, nepovede ruským studentům bakalářské či diplomové práce, nebude je učit a zkoušet a nebude jim ani opravovat testy. Příspěvek nazvaný „Moje sankce“ záhy smazal. Co dodat. Vzdělanec a k tomu hrdina, to je sen všech žen.

Reklama

Martin Žufánek je nejen spolumajitel legendárního lihovaru, ale také prognostik. Jak tweetoval, válka bude krátká a její konec začne od pondělí, od kolapsu rublu a ruského dolarového depozitu. Pro svou předpověď má ovšem ještě pádnější důvody. Málokdo si podle něj uvědomuje, že nad každým politikem stojí někdo s vyšším zájmem.

V jeho vidění jsou to v případě Ruska oligarchové, a nad každým z nich ještě stojí žena: „Vraťte jí děcka z privátních luxusních škol nazpět do Ruska, zakažte jí létat na kabelky a obědy do Londýna a do týdne je po válce“. Asi kontrola lihovarských skladů.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Politický diář Jany Havligerové: Lesk a bída politiky

Ministr financí Stanjura hrdě ohlásil, že návrh státního rozpočtu se dá popsat jednou větou jako zodpovědné protiinflační vládnutí bez zvyšování daní. Hrdý je na plán státních financí i premiér Fiala. I podle něj je protiinflační a navíc i realistický, protože poctivě ukazuje všechny příjmy a výdaje. Protiinflační stěží, poctivý snad. Čechrání peříček je poněkud předčasné.

Přečíst článek

Miroslav Macek – jeden z otců zakladatelů ODS – v otevřeném dopise premiérovi protestuje proti zablokování některých dezinformačních webů, postup dokonce přirovnává k pálení knih v nacistickém Německu. „Je mi to dvojnásobně odporné, neboť jste předsedou strany, které jsme dali nedělitelnou svobodu slova do vínku,“ píše. Předseda vlády Petr Fiala připouští, že počin možná je na hraně. Podle něj je k tomu ale potřeba odvaha.

Ten spor nemá smysl pískat – nakonec provozovatelům zablokovaných webů nikdo a nic nebrání, aby se obrátili na soud.

Andrej Babiš na sjezdu ANO podle očekávání obhájil post předsedy.

Politický diář Jany Havligerové: Expremiér Babiš na tahu, ministr Válek v defenzivě

Bývalý premiér a lídr ANO na celostátním sněmu hnutí vytasil novou publikaci „Může za to Babiš a jeho vláda“. O úspěších jeho kabinetu se prý nemluví, a tak je bylo potřeba sepsat do knihy, kde je to černé na bílém. Podstatně věrnější obrázek „úspěchů“ bude k nahlédnutí ve státním závěrečném účtu, kde budou shrnuty údaje o hospodaření jeho vlády. Také černé na bílém.

Přečíst článek

Miloš Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové

Politický diář Jany Havligerové: Zeman pořád fandí Babišovi

Myslíte si, že se pouto mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem přetrhlo? To jste tedy na omylu. Expremiér podle hlavy státu sice udělal několik chyb, a také mu byly vytknuty do očí, ale funkce prezidenta by mu slušela. Babiš zkrátka u Zemana vede a v prezidentské volbě by mu dal svůj hlas. Pokud ovšem kandidaturu neohlásí Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Staré lásky nerezaví.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme