Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po plynu i elektřina. Litva se vyvazuje z energetické závislosti na Rusku

energie
iStock
 ČTK

Litva od neděle přestane spolupracovat s ruským dodavatelem elektrické energie v regionu, skupinou společnosti Inter RAO. Země tak přestane využívat všechny druhy energie z Ruska: plyn, ropu i elektřinu.

Reklama

„Je to mimořádně důležitý milník nejen na cestě Litvy k energetické nezávislosti. Je to výraz naší solidarity s bojující Ukrajinou, protože nemůžeme dovolit, aby naše peníze financovaly ruskou válečnou mašinérii,” prohlásil ministr energetiky Dainius Kreivys.

Dříve ohlásilo ukončení dovozu ruské elektřiny také Finsko.

Ruská redakce BBC dává litevské oznámení do přímé souvislosti s rozhodnutím evropské burzy Nord Pool ukončit obchodování s ruskou společností Inter RAO, přičemž toto rozhodnutí bude platit od neděle. Mluvčí ruské společnosti vysvětlil konec obchodování rizikem, že nebude možné za ruskou elektřinu zaplatit.

Interfax připomněl, že vývoz elektřiny společností Inter Rao v loňském roce vzrostl o 86 procent na 21,77 miliardy kWh, což bylo nejvíce za posledních deset let. Vývoz směřoval hlavně do Finska (8,2 miliardy kWh, což představovalo růst o 300 procent), Pobaltí (4,7 miliardy kWh) a do Číny (3,97 miliardy kWh).

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Putin zítra vypne plyn Finsku, které chce do NATO a odmítá Rusku platby v rublech

Po Polsku a Bulharsku je Finsko další zemí, kterou Kreml odpojí od dodávek ruského plynu. Stane se tak už v sobotu ráno. Finský státní plynárenský podnik Gasum uvedl, že ho o tom informoval ruský Gazprom v pátek. Odpojení od ruského plynu může být součástí rozsáhlejší odvety Kremlu za vstup Finska do NATO, píše ve svém komentáři Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Vypínáme kohout. Litva oznámila, že končí s ruským plynem

Litva od začátku dubna přestala odebírat plyn z Ruska. K tomuto kroku přistoupilo v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a s požadavkem Moskvy, aby odběratelé ze seznamu takzvaných „nikoliv přátelských zemí“ platili za ruský plyn v rublech. Litva je první zemí Evropské unie, která ruský plyn přestala nakupovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Fialova vláda před zásadním rozhodnutím o ropě. Vsadí plně na USA, nebo se spojí s Orbánem

Přečíst článek
Uniper

Je čas zastropovat cenu ruského plynu, řekla šéfka EK. Na limitu pro ropu se shodly země G7

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme