Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel se zastal Filipín. Česko podporuje nároky země v Jihočínském moři, uvedl

Prezident Petr Pavel (vpravo) a filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší (vlevo), který je na oficiální návštěvě ČR
ČTK
 ČTK

Česko je plně na straně Filipín, pokud jde o nárok země na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy v Jihočínském moři, řekl prezident Petr Pavel po jednání se svým filipínským protějškem Ferdinandem Marcosem mladším. Jedná se podle něj o princip, který zaručuje nejen regionální, ale i globální stabilitu.

Reklama

V oblasti Jihočínského moře se v poslední době stávají časté potyčky mezi čínskými a filipínskými loděmi. Čína si nárokuje prakticky celé moře včetně částí, na které zároveň vznášejí nárok Filipíny, Vietnam, Indonésie, Malajsie a Brunej.

Jihočínské moře je bohatým lovištěm ryb, zřejmě skrývá i rozsáhlé zásoby ropy a zemního plynu a vedou tam významné námořní trasy. Stálý rozhodčí soud v Haagu v roce 2016 rozhodl, že velká část nároků, které vznáší Čína, je neopodstatněná. Peking však rozhodnutí odmítá uznat a dodržovat.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Opravdu Západ opouští Čínu? Ale kdeže. Je to pro něj „nenahraditelný“ trh

Největší americká banka, JPMorgan, i největší evropský správce majetku, francouzská Amundi, chystají další velkou expanzi v Číně. Prý totiž jde o „nenahraditelný“ trh. Němci zase loni v Číně historicky rekordně investovali. Tento vývoj tak kontrastuje s často povrchními a zkratkovitými zprávami z médií, z nichž by mohl nejeden soudit, že Západ Čínu ekonomicky opouští, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Jsme v tomto ohledu plně na straně Filipín, pokud jde o jejich nárok na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy,“ řekl Pavel. Oblastí podle něj prochází velké procento světového obchodu. „Jakékoli narušení těchto tras bude v Evropě okamžitě cítit nejen nedostatkem zboží, ale i nárůstem cen celé řady komodit,“ dodal prezident.

Podle Marcose Česko a Filipíny sdílejí stejné hodnoty, které se týkají dodržování mezinárodního práva. „Chceme zachovat mír v Jihočínském moři,“ řekl. Také podle filipínské hlavy státu je to v zájmu bezpečného provozu plavidel, které uskutečňují mezinárodní obchodní výměny.

Svět čeká velký volební rok, do kterého zasáhne tryskem se rozvíjející AI

Zmatené lidstvo. Do volebního roku 2024 razantně promluví dezinformace a deepfakes

Svět letos čeká na pět desítek volebních klání, ve kterých patrně bude možné sledovat šíření dezinformací s využitím umělé inteligence (AI), která se rozvíjí závratnou rychlostí. Prakticky kdokoli s nekalými úmysly vybavený chytrým telefonem může snadno stvořit příspěvek, který oklame voliče. Zvláště nebezpečné budou takzvané deepfakes, tedy uměle vytvořené nebo zmanipulované obrázky, zvukové nahrávky nebo videa, píše agentura AP.

Přečíst článek

Prezidenti jednali i o možné spolupráci v obranném průmyslu. Filipínské ozbrojené složky se podle Marcose nyní modernizují, je potřeba uskutečnit hodně nákupů. Česká republika vždy byla a je důležitým partnerem v této oblasti, řekl Marcos. Podle Pavla má Česko co nabídnout, ať se to týká letecké, nebo pozemní techniky. „Vidíme ale potenciál i ve spolupráci v kybernetické obraně a ve využívání a rozvoji nových technologií,“ dodal.

Marcos se dnes sejde také s premiérem Petrem Fialou (ODS), se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). V pátek společně s Pavlem zahájí Česko-filipínské obchodní fórum v Černínském paláci. Návštěva ČR navazuje na Marcosovu návštěvu Německa.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme