Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Olympiáda v Paříži by měla proběhnout bez Rusů, vyzývají europoslanci

Olympiáda v Paříži by měla proběhnout bez Rusů, vyzývají europoslanci
Poskytl Adam Baštinec, mluvčí europoslance Zdechovského
 nst
nst

Dnes je to přesně rok do začátku Letních olympijských her v Paříži 2024. Otázky ohledně účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou přitom stále visí ve vzduchu. Na červnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu proto uspořádala europoslankyně Michaela Šojdrová na toto téma diskusi, jejímž výstupem je výzva adresovaná Mezinárodního olympijského výboru, aby došlo ke zpřísnění podmínek pro účast ruských a běloruských sportovců na LOH'24.

Reklama

Akce se zúčastnili  významní hosté: místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, koordinátor expertní komise Českého olympijského výboru (ČOV) Michael Žantovský, europoslanec a bývalý fotbalový reprezentant Tomasz Frankowski, europoslanec a paralympionik David Lega nebo hokejová legenda Dominik Hašek.

Výstupem této diskuse byl otevřený dopis předsedovi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasu Bachovi, který europoslankyně Šojdrová iniciovala se slovenským europoslancem Ivanem Štefancem. Spolu s dalšími 37 europoslanci v něm MOV vyzývají, aby zpřísnil podmínky pro účast ruských a běloruských sportovců na LOH'24 a upozorňují na možné řešení, které navrhuje ČOV. 

Dominik Hašek: Ruští sportovci, kteří odsoudí válku, by si zasloužili evropský azyl. I s rodinami

Státy Evropské unie by měly zajistit azyl pro ruské a běloruské sportovce, kteří odsoudí ruskou agresi na Ukrajině. V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek alias Dominátor. Kromě sportovců by měli dostat azyl i jejich rodinní příslušníci. „Těm by jinak hrozilo trestní stíhání a s největší pravděpodobností i vězení," dodal Hašek.

Přečíst článek

„Při pochopení neodmyslitelného spojení mezi sportem a politikou si musíme položit otázku, zda je přijatelné být svědky toho, jak ruští a běloruští sportovci na olympijských hrách mávají ‚neutrální‘ vlajkou. Osobně si těžko dovedu představit, že bych oslavovala a fandila ruským sportovcům, zatímco jejich vláda je zodpovědná za deportaci tisíců ukrajinských dětí do Ruska k adopci a převýchově. Mají-li mít ruští a běloruští sportovci možnost účastnit se soutěží, musí to být za přísně stanovených podmínek. Jinak by jejich účast jen podkopala olympijské hodnoty a byl by to výsměch všem ukrajinským obětem, včetně stovek mladých nadějných sportovců. Takovou nespravedlnost přece nemůžeme připustit,“ dodala Šojdrová.

Alexandr Ovečkin

Dalibor Martínek: Rusové v NHL vydělávají miliony dolarů, i když jejich země vede válku

Zatímco ruské tanky postupují ukrajinskou krajinou, ruští hokejisté bruslí před americkými fanoušky hokeje, přihrávají a střílejí – v tomto případě góly.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Kolik sponzorů musí odejít, aby svět vypráskal Rusy z olympiády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme