Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Rusové oslavili vítězství nad nacisty. Předvedli jeden tank a mezikontinentální střelu

Vojenská přehlídka v Moskvě k připomínce porážky nacistického Německa
ČTK

V Moskvě se konala vojenská přehlídka k připomínce porážky nacistického Německa. Podle ruských médií bylo k vidění méně vojenské techniky než v letech před invazí na Ukrajinu. Nezúčastnili se jí také žádní představitelé západních zemí. Rusko uvedlo, že na přehlídku nepozvalo velvyslance takzvaných nikoliv přátelských zemí - v podstatě těch, které podporují Kyjev.

Reklama

Na přehlídce tak byli přítomni například zástupci Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, ale i Kuby, Laosu nebo Guiney-Bissau. Na Rudém náměstí v centru ruské metropole se jim představilo podle ruského ministerstva obrany na 9000 příslušníků ruské armády, z nichž se jich více než 1000 účastnilo bojů na Ukrajině.

FOTOGALERIE: Jak vypadala vojenská přehlídka v Moskvě?

Agentura Reuters letošní přehlídku označila za „skromnou“, co se vojenské techniky týče. Rusko předvedlo pouze jeden tank T-34, ale i mezikontinentální strategickou raketu Jars, která má podle moderátora ruského televizního vysílání „zaručeně schopnost zasáhnout cíl na kterémkoli místě zeměkoule“.

Nad hlavami přítomných později prolétly stíhačky, které za sebou nechávaly stopy v barvě ruské trikolóry.

Rusko slaví vítězství ve druhé světové válce o den později než většina zemí Evropy, protože nacistické Německo podepsalo kapitulaci krátce před půlnocí 8. května. Tou dobou bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu již po půlnoci, tedy 9. května.

Přehlídky se dnes konají či konaly v dalších velkých městech rozlehlé země, která zahrnuje 11 časových pásem.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Západ zapomněl na roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa

Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci, ale nedovolí nikomu, aby jej ohrožoval. Účastníkům tradiční vojenské přehlídky k připomínce porážky nacistického Německa to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zatímco po Rudém náměstí pochodovali vojáci, ruská vojska tlačí na frontovou linii na Ukrajině, kde Rusko svou invazí v roce 2022 rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od roku 1945.

Přečíst článek

Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli

Místo vzdělání rovnou na frontu. Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků lidí, kteří pod falešným příslibem lukrativního vzdělání na univerzitách a zaměstnání lákala mladé Indy, kteří měli nakonec skončit v boji proti Ukrajině za Rusko. O případu informovala agentura Reuters. Indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) uvedl, že skupina takto zlákala kolem 35 indických mužů.

Přečíst článek

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Informace o použití chemických zbraní na Ukrajině nejsou podložené důkazy, uvedla studie

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvedla, že informace, které obdržela o údajném použití chemických zbraní na Ukrajině, nejsou dostatečně podložené.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rusko nemá dost vojáků pro průlom u Charkova, řekl vrchní velitel NATO v Evropě

Problém pro Rusy? Na strategický průlom u Charkova nemají dost vojáků, uvedl americký generál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme