Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nikdy jsem se za svou zemi nestyděl víc, prohlásil ruský diplomat při OSN. A odstoupil

Válka na Ukrajině
ČTK

Představitel ruské mise při OSN v Ženevě Boris Bondarev odstoupil kvůli nesouhlasu s válkou na Ukrajině. Vyplývá to z dopisu, který diplomat podle stanice Rádio svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RF) zveřejnil na sociální síti LinkedIn a rozeslal diplomatům. Deník The New York Times napsal, že se mu podařilo se s Bondarevem spojit a svou rezignaci jim potvrdil. Je tak prvním ruským diplomatem, který se oficiálně vzdal funkce kvůli invazi na Ukrajinu.

Reklama

Putinova rozpoutaná agresivní válka s Ukrajinou a vlastně s celým západním světem je nejen zločinem proti ukrajinskému lidu, ale pravděpodobně i nejtěžším zločinem proti ruskému lidu," citovala RFE/RL z vyjádření Bondareva.

Jedenačtyřicetiletý Bondarev působil jako poradce v ruské misi od roku 2019. Svou rezignaci oznámil v e-mailu zaslaném i diplomatům v Ženevě v pondělí. „Za 20 let své diplomatické kariéry jsem viděl různé obraty naší zahraniční politiky, ale nikdy jsem se za svou zemi nestyděl tak jako 24. února tohoto roku," prohlásil Bondarev s odkazem na datum, kdy prezident Vladimir Putin poslal ruské síly na Ukrajinu.

hokej

Dalibor Martínek: Zkažená ruská duše. Proč i hokej je důležitější než české předsednictví EU

Tak za prvé, samozřejmě, že je v civilizovaném světě hokejový šampionát ve Finsku mnohem sledovanější, než jak bude sledováno, kterak Češi za šest týdnů povedou EU. Nějaké české „vedení“ nikoho na Západě nezajímá. Kromě bruselských myší. Kdybyste se v červenci zeptali na ulici Lisabonu deseti Portugalců, kdo vede Evropskou unii, nebude to vědět ani jeden. Na to sázím tisícovku.

Přečíst článek

Diplomaté v Ženevě potvrdili, že e-mail obdrželi. Bondarev, zastižený deníkem The New York Times telefonicky poté, co odpověděl na zprávu na svém účtu LinkedIn, potvrdil její odeslání několika desítkám kolegů na jiných misích a řekl, že v pondělí ráno podal demisi, uvedl The New York Times.

Podle Bondareva se ruské ministerstvo zahraničí již nevěnuje diplomacii, ale „rozsévání lží a podněcování války a nenávisti". „Rusko už nemá žádné spojence," dodal. Řekl, že by rád pokračoval ve své kariéře diplomata, což by se však nyní rovnalo vlastizradě.

Začátkem dubna vyzvalo české ministerstvo zahraničí ruské diplomaty, aby se dále nepodíleli na zastupování ruského politického vedení, které se rozhodlo provést „apokalyptickou destrukci" svého souseda. Ruské vyslanectví v Ženevě v reakci na to ironicky poděkovalo za „velkorysou nabídku" a dodalo, že ruští diplomaté mají svědomí dostatek.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde < < < < <

Joe Biden, americký prezident

USA poskytnou pomoc Ukrajině za 40 miliard dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině v objemu téměř 40 miliard dolarů (téměř 933 miliard korun). Oznámil to Bílý dům.

Přečíst článek

Reklama

Související

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme