Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezvládnutá pandemie a pakt s Putinem: Přešlapy, které Si Ťin-pchingovi podraží nohy

Nezvládnutá pandemie a pakt s Putinem: Přešlapy, které Si Ťin-pchingovi podraží nohy
ČTK
Petra Jansová
pej

Sázka na spojenectví s Vladimirem Putinem je největším přešlapem Si Ťin-pchinga za celých devět let jeho politické kariéry, píše server CNBC. Čínského prezidenta v listopadu čeká sjezd komunistické strany a ohajování své vedoucí pozice.

Reklama

Neúspěch Vladimira Putina, který se kvůli vyvolání krvavého vojenského konfliktudostal do ekonomické i politické izolace, může ohrozit pozici čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Státníci v předvečer vojenského tažení na Ukrajinu stvrdili svoje „přátelství” oficiálním dokumentem. Političtí stratégové ani tak ale neočekávají, že by listopadový sjezd čínských komunistů dopadl překvapivě, tedy Si Ťin-pchingovým odvoláním.

„S největší pravděpodobností se stane předsedou strany i do dalšího funkčního období a dost možná ho ustanoví svým doživotním vůdcem,“ píše server CNBC. Dost možná se ale personálně promění nejužší vedení. „Si ve svých rukách nadále drží veškerou kontrolu. Ta ale v posledních týdnech doznává určité trhliny,“ přibližuje Kevin Rudd, bývalý australský premiér.

Inflace, ilustrační foto

Rusko padá do propasti. Čína mu může pomoci jen trochu

Rusko kvůli sankcím a válce do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let. Asijské velmoci si nebudou pálit prsty, protože Západ je pro ně větším partnerem, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Čínský prezident si problémy vytváří sám

Problémy, kterým čelí a které ohrožují jeho neochvějnou pozici jako neomylného lídra, si Si Ťin-pching způsobuje sám. Je jich mnohem víc, než jen oficiální utužení partnerství s Putinem v předvečer invaze na Ukrajinu. I když by žádný z jeho politických přešlapů sám o sobě nestačil k tomu, aby proti sobě obrátil svoje spolustraníky, kteří jsou mu stále ještě vesměs loajální. Po sérii politických čistek si Si Ťin-pching do svého kruhu dosadil ty nejvěrnější. 

Přesto uvnitř strany je cítit razantní proměna atmosféry, upozorňuje server CNBC. Co konkrétně čínští komunisté svému vůdci vytýkají?

Pandemie nekončí. Čínská Šanghaj nasadila tvrdý lockdown

Čína se pandemií koronaviru zdaleka ještě nevypořádala. Uzavírá oblast kolem Šanghaje, což je drtivé pro byznys.

Přečíst článek

Například Si Ťin-pchingův odklon od strategie socialistické tržní ekonomiky, kterou nastolil jeho předchůdce Teng Siao-pching v 70. letech, směrem k asertivnějšímu a agresivnějšímu postoji nejen uvnitř Číny, ale i ven. Tento přístup je již nějakou dobu trnem v oku čínských komunistických elit. I když samy zastávají vůči politice Západu spíš nepřátelskou pozici, daly by přednost méně hlasitému budování pozice

Takže čínský prezident je osamocen v boji proti soukromému čínskému sektoru, zejména pak vůči technologickým gigantům. Jeho soudruzi si jistě uvědomují, že jeho postoj s sebou přináší snížení objemu zahraničních investic, zpomalení růstu čínské ekonomiky, stejně jako snížení její konkurenceschopnosti. Si Ťin-pchingovi podrazilo nohy i to, že pandemii covidu nezvládl tak, jak by se mohlo zdát. Pandemie v Číně opět ožila, došlo tak na uzavírku Šen-čenu a Čchang-čchunu. Minimální pročokovanost čínské populace a méně účinná vakcína s sebou přinese ještě zásadnější ekonomické dopady.

Jistou změnu přeci jen listopadový sjezd přinese. Alespoň podle zvěstí, které se šíří v čínských politických kruzích. Čínský prezident se chce údajně začít obklopovat novou generací loajálních komunistů. Hledá totiž svého potenciálního nástupce. „Čínské politické elity starší generace se tak logicky obávají o svou budoucnost,“ upozorňuje CNBC.

Jaroslava Palendalová, ředitelka Kruk International pro Česko a Slovensko

Jaroslava Palendalová: Dopad inflace a války na Ukrajině do nesplácených dluhů čekáme až v druhé půlce roku

Inkasní agentury řeší nesplácené pohledávky až tak s půlročním zpožděním od chvíle, kdy člověk přestane platit, vysvětluje šéfka české a slovenské pobočky pohledávkové společnosti Kruk Jaroslava Palendalová. Negativní efekty se podle ní sčítají. Ale během pandemie se i dlužníci rozplatili, dodává.

Přečíst článek

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Přečíst článek

Reklama

Související

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme