Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo výrazně zjednodušuje protipandemická opatření a vstup do země

Německo otevírá hranice.
iStock
 ČTK

Německo vyřadilo všechny státy ze svého seznamu vysoce rizikových oblastí a zároveň výrazně zjednodušilo karanténní podmínky vstupu do země. Při příjezdu do země je nadále vyžaduje doklad o očkování, o uzdravení, případně negativní test. Výjimky mají děti.

Reklama

"Pro cesty do spolkové republiky platí nadále pravidlo 3G," uvedlo ministerstvo zdravotnictví o podmínce očkování (Geimpfte), dokladu o prodělání infekce (Genesene), nebo negativního testu (Getestete).

"Nezáleží na tom, zda je země vedena jako vysoce riziková oblast, nebo ne. Neočkovaní a ti, kteří infekci neprodělali, tedy musí mít při příjezdu negativní test," dodalo. Takový doklad nepotřebují děti do 12 let. To je usnadnění, neboť platila hranice do šesti let.

šéfkuchař Přemek Forejt

Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

V oboru špičkové gastronomie se Přemek Forejt, šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée a také známý porotce reality show MasterChef, pohybuje více než 15 let. Svoje zkušenosti nabyté z michelinských restaurací v zahraničí teď zúročí jako „kontrolor“ kvality ve fast foodovém řetězci McDonald´s. Spolupráci oznámila firma na svém webu.

Přečíst článek

Rizikové budou země, kde se šíří jiná varianta než omikron

Jako vysoce rizikové zahraniční oblasti, případně za oblasti s variantami koronaviru, bude nově Německo považovat jen takové, kde se rozšíří jiná varianta než nynější omikron. Podle rozšíření takové varianty a její možné nebezpečnosti pak německý Institut Roberta Kocha po rozhodnutí ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí danou zemi do příslušné kategorie zařadí. Ze seznamu Německo vyřadilo všechny státy, RKI ale varoval, že hodnocení se může náhle změnit.

Pro návrat z vysoce rizikových oblastí, za které nyní Německo nepovažuje žádnou zemi, nadále platí desetidenní karanténa, kterou plně nahrazuje očkování, případně doklad o prodělání covidu-19. Ostatní mohou karanténu ukončit po pěti dnech negativním testem. Výjimku mají děti od šesti do 12 let, kteří se mohou karanténě vyhnout ihned po příjezdu díky negativnímu testu. Děti mladší šesti let pak do karantény nemusí vůbec.

Superjachta Dilbar

Prodat, nebo konfiskovat. Jachty, fotbalové kluby a další majetek ruských oligarchů je v ohrožení

Megajachta za 600 milionů dolarů, kterou vlastní ruský oligarcha Ališer Usmanov, se stala jedním z prvních cílů úřadů zabavujících majetek kremelských prominentů nově uvedených na sankčním seznamu Západu. Američané dokonce ustavili speciální jednotku KleptoCapture, která bude dohlížet na dodržování sankcí.

Přečíst článek

Při cestách z oblastí s variantami viru, kam se řadí mutace považované za nebezpečné, je vyžadována 14denní karanténa bez možnosti zkrácení. Žádný stát ale Německo za takto epidemicky nebezpečnou oblast nyní nepovažuje.

Německo podle ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha již překonalo vrchol vlny koronavirové varianty omikron. Počty infikovaných jsou nadále vysoké, za středu RKI zaregistroval 186 406 nových případů, ale sedmidenní průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel stále klesá, aktuálně činí 1171,9. Před týdnem byla tato sedmidenní incidence o více než stovku vyšší.

V Německu s 83 miliony obyvatel se dosud prokazatelně infikovalo přes 15 milionů lidí, z nichž přes 123 tisíc po nákaze zemřelo. 

Naučná stezka vedoucí kolem rybníku Olšina se line bývalým vojenským prostorem.

Objevte stezku kolem rybníka Olšina v místě bývalého vojenského prostoru

Alternativu k turisty přeplněné Stezce korunami stromů vinoucí se nad lipenskou přehradou přímo na vrcholku kopce Kramolín nabízí necelých 30 kilometrů vzdálená Olšina. Tam podle návrhu architektonického studia vznikla sedm kilometrů dlouhá naučná stezka okolo tamního rybníka.

Přečíst článek

Očkování bez čekání

PŘEHLEDNĚ: Přichází velké rozvolňování. Jaká jsou nová pandemická opatření?

Mění se pravidla pro pořádání hromadných akcí. Většina zbývajících opatření skončí 13. března, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme