Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá ekonomika pošlape hůř, než se čekalo. Vláda to zatím tají

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
 ČTK

Německá vláda výrazně sníží výhled letošního hospodářského růstu, píše s odkazem na své zdroje web časopisu Der Spiegel. Nově ho odhaduje na 3,6 procenta místo v říjnu uváděných 4,1 procenta. Oficiálně vláda odhad zveřejní ve výroční hospodářské zprávě, kterou příští týden představí německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.

Reklama

Habeckovo ministerstvo podle webu Der Spiegel říká, že dynamika německé ekonomiky je „robustní“. Efekt dohánění po pandemii covidu-19 podle něj pokračuje, ale výrazně zpomaluje.

Jako důvod ministerstvo uvádí problémy v dodavatelských řetězcích na světových trzích, například u dodávek počítačových čipů. Loni jimi trpěl německý automobilový průmysl a letos by měly problémy s dodávkami pokračovat. Negativně se podle ministerstva projevuje i aktuální čtvrtá vlna pandemie.

Podle zdrojů Reuters nový vládní výhled předpokládá, že průměrná inflace v Německu letos dosáhne 3,3 procenta. V loňském roce se průměrná inflace zvýšila na 3,1 procenta z předloňských 0,5 procenta. Loňský růst spotřebitelských cen tak byl nejprudší od roku 1993.

Německu hrozí pád do recese

Spolkový statistický úřad minulý týden uvedl, že v loňském čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Německa podle předběžných údajů snížil o 0,5 až 1,0 procenta. Většina ekonomů předpokládá, že HDP vykáže pokles také v letošním prvním čtvrtletí. Německá ekonomika by se tak dostala do recese, která se obvykle definuje jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Svaz německého průmyslu (BDI) minulý týden uvedl, že HDP Německa se v letošním roce zvýší o 3,5 procenta. Byl tak už tehdy opatrnější než vláda, protože varoval, že podniky mohou kvůli pandemii čelit dalšímu roku "stop-and-go“ podnikání.

Vloni německá ekonomika vzrostla o 2,7 procenta po předloňském propadu o 4,6 procenta, za kterým stály negativní hospodářské dopady pandemie covidu-19.

Německo je největší ekonomika v Evropě a je na něm závislá řada českých podniků. České ministerstvo financí tento týden zhoršilo odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,1 procenta ze 4,1 procenta předpovídaných v listopadu. Loňský růst nyní ministerstvo odhaduje na 2,9 procenta, zatímco v listopadu to bylo 2,5 procenta.

Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022

Lukáš Kovanda: Fialův nepříjemný vzkaz pro Německo

Český premiér svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo –, že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin se propadl pod 38 tisíc dolarů, je nejníž od srpna

Nejznámější kryptoměna bitcoin se v pátek dostala na nejnižší úroveň za více než pět měsíců, protože globální trhy opět zachvátila averze k riziku. Nedaří se tak ani ethereu, které padá pod tři tisíce dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme