Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidovci se distancují od Svobody za jeho výroky. Vyříkám si to s ním osobně, řekl Jurečka

Bývalý šéf lidovců Cyril Svoboda
ČTK
 ČTK

Předsednictvo lidovců se distancovalo od výroků bývalého předsedy Cyrila Svobody s tím, že poškozují dobré jméno strany, a vyzvalo ho ke zvážení odchodu z KDU-ČSL. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka předpokládá, že tématem se bude znovu zabývat širší vedení strany, tedy celostátní výbor. Ten by se měl sejít ve čtvrtek 25. dubna. Jurečka novinářům řekl, že postoje Svobody si s ním chce vyříkat osobně.

Reklama

S návrhem na vyloučení Svobody dnes plánoval nejužší vedení oslovit místopředseda lidovců a ministr životního prostředí Petr Hladík. Návrh na vyloučení někdejšího předsedy strany může přednést i na jednání výboru. Jurečka uvedl, že širší vedení se zhruba do měsíce sejde dvakrát. Někdejšímu lídrovi vyčítá část spolustraníků některé výroky z poslední doby včetně rozhovoru pro server Voice of Europe, který je od minulé středy na českém sankčním seznamu, ale i předchozí spolupráci s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, jehož byl poradcem.

„Předsednictvo KDU-ČSL vyzývá Cyrila Svobodu, aby vzhledem k mnoha svým mediálním vyjádřením, vzhledem ke svému nedávnému angažmá u předsedy ANO Andreje Babiše a vzhledem k nerespektování usnesení předsednictva KDU-ČSL z roku 2021 zvážil své členství ve straně, nebo jednání, které stranu poškozuje, nečinil,“ stojí v usnesení předsednictva s dovětkem, že rozhodnutí o případném vyloučení člena přísluší celostátnímu výboru.

Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Atraktivita Česka pro německé investory je nejnižší od roku 2011. Pokud by se znovu rozhodovali o umístění své investice, tak by si 17 procent z nich Česko nevybralo, vyplývá z konjunkturálního průzkumu, jehož výsledky představila Česko-německá obchodí a průmyslová komora (ČNOPK).

Přečíst článek

Hladík v neděli řekl, že Svobodu dlouhodobě nepovažuje za lidovce. „Jeho dlouhodobé názory a směřování neodpovídá politice lidovců a očekával bych, že už dávno nebude členem strany,“ uvedl. Podle Svobody Hladíkovy výroky svědčí o úpadku KDU-ČSL a snaze vyvlékat se pseudokauzami z odpovědnosti za pokles preferencí. Podle volebního modelu agentury Median z března by lidovci získali tři, respektive 3,1 procenta hlasů. Pro vstup do Sněmovny je stanovena hranice pěti procent.

Svoboda byl předsedou lidovců v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010. V minulosti zastával funkce ministrů vnitra a zahraničních věcí. Po odchodu z vyšších pater v KDU-ČSL mimo jiné působil jako poradce bývalého premiéra Babiše. Hladík mu vyčítá především názory, které považuje za proruské. Nelíbí se mu ani Svobodův rozhovor pro zpravodajský web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Reklama

Související

Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Lidovci podrželi Jurečku. Širší vedení strany jej podpořilo s ohledem na jeho dosavadní práci

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme