Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koaliční úpravy konsolidačního balíčku dostaly zelenou, nemají snížit příjmy státu

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)
ČTK
 ČTK

Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání doporučil dolní parlamentní komoře přijetí vládního konsolidačního balíčku s úpravami, na kterých se dohodla vládní koalice. Koaliční úpravy nemají snížit příjmy státu, s nimiž počítal vládní návrh. Poslanci opozičního hnutí ANO podle své předsedkyně Aleny Schillerové předloží návrhy až při projednávání balíčku na zářijové schůzi Sněmovny.

Reklama

Koalice se na rozdíl od vládního návrhu rozhodla zachovat například daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období, což požadovali zaměstnavatelé i odbory. Sazbu daně z přidané hodnoty pro časopisy a noviny chce sjednotit na 12 procentech, původně pro noviny navrhovala 21procentní sazbu.

Výnos z daně z nemovitostí by podle koaličního pozměňovacího návrhu zůstal obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rozpočtovém určení daní v rozsahu deseti miliard korun. Obce budou moci pro zemědělské pozemky zavést místní koeficient 0,5.

Roman Ďurčo, předseda, Odborový svaz KOVO, Josef Středula, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů, ČMKOS

Lukáš Kovanda: Odbory hazardují s opětovným roztočením inflace

Největší odborová organizace v Česku, Českomoravská konfederace odborových svazů, opět prokazuje, že má jen málo pochopení pro obecnou celospolečenskou shodu. Pro rok 2024 totiž žádá – jak dnes uvedl její předák Josef Středula – razantní navýšení minimální mzdy, a to ze stávajících 17 300 korun na 19 500 korun. Toto navýšení odpovídá 12,7 procenta. Je tedy bezmála dvojnásobné v porovnání s předpokládaným růstem průměrné mzdy, který by podle aktuálního šetření České národní banky mezi tuzemskými i zahraničními analytiky měl v roce 2024 činit 6,4 procenta.

Přečíst článek

Stát by také měl získat 55 procent výnosů daně z hazardu namísto dosavadních 35 procent. Obce dostanou 22,5 procenta podle počtu obyvatel, 22,5 procenta podle počtu povolených automatů na jejich území. Koalice se dohodla také na zvýšení minimální daně za jeden herní automat na 13.400 korun z 9200 korun.

Nově zaváděné sazby spotřební daně u elektronických cigaret a nikotinových sáčků budou podle návrhu koaličních poslanců mírnější a budou zaváděny postupně během čtyř let. Naopak zvyšování daně z lihu se zrychlí. Původně vláda chtěla zvýšení pro příští rok o deset procent a v následujících třech letech vždy o pět procent. Nyní navrhne v příštích dvou letech zvýšení daně vždy o deset procent a v dalším roce o pět procent.

Fitch: Fialova vláda do voleb pohodlně stabilizuje veřejné finance

Ratingová agentura Fitch – jedna ze tří světově nejvýznamnějších – včera večer vydala nový posudek úvěruschopnosti České republiky. Fialově vládě nese dobré zprávy. Rozpočtový deficit se totiž má kabinetu s přehledem podařit stabilizovat již v příštím roce. Vláda jej pak podle Fitche dále sníží ve volebním roce 2025. Bude tak moci hlásat, že zkrotila nebezpečné zadlužování. Ostatně tento výhled je klíčovým důvodem, proč Fitch Česku i po včerejšku ponechává poměrně příznivý rating AA-, byť nadále i s negativním výhledem.

Přečíst článek

Například Patrik Nacher (ANO) avizoval úpravy týkající se stavebního spoření. Josef Kott (ANO) by chtěl zachovat sníženou sazbu DPH pro řezané květiny a dekorativní listoví. ANO se s koalicí shodlo na zachování daňového osvobození příjmů z chovu včel.

Navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku by podle vlády zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Samotný návrh zákona jako takový má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun. Součástí projednávaného návrhu zákona nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Úvěrový rating Česka se změnil z negativního na stabilní, pomohl i konsolidační balíček

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme