Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kanada začne na vládních zařízeních blokovat síť TikTok. Bojí se úniku dat

Majitel TikToku, čínská ByteDance oprášila plány vstupu na burzu v Hongkongu
ČTK
 ČTK

Kanadská vláda začne od 1. března na všech svých zařízeních blokovat sociální síť TikTok, kterou vyvíjí čínská společnost ByteDance. Podle listu National Post se vláda obává úniku dat, který by mohl zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům. Vláda se také zabývá otázkou možného čínského vměšování do kanadských voleb v letech 2019 a 2021, což Peking odmítá..

Reklama

„Aplikace TikTok bude automaticky odstraněna a zablokována pro používání na všech mobilních zařízeních vydaných vládou...aby byla zajištěna bezpečnost a ochrana vládních informačních systémů a sítí," napsali v oznámení zaměstnancům státní agentury Global Affairs Canada zástupci vlády pro informace a bezpečnost. Vláda podle National Post nařízení oznámí v úterý.

Z Číny se lze k datům dostat

TikTok podle agentury Reuters v reakci na zprávu uvedl, že kanadská vláda společnost kvůli obavám nekontaktovala. Její rozhodnutí zablokovat síť na vládních zařízeních označil za „zklamání".

Společnost ByteDance již několikrát uvedla, že data kanadských uživatelů jsou bezpečně uložená ve Spojených státech a Singapuru a čínské vládě se nikdy do rukou nedostanou. Uznala ale také, že k americkým datům se prostřednictvím určitých kanálů mohou zaměstnanci společnosti v Číně dostat, což se už několikrát stalo.

Výkonný ředitel TikToku Shou Zi Chew bude vypovídat před výborem Kongresu.

Jaký máte vztah ke komunistické straně a co děláte s daty? Šéfa TikToku čeká grilování v Kongresu

Výkonný ředitel firmy provozující sociální síť TikTok Shou Zi Chew bude 23. března vypovídat před výborem pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů. Kongresmany bude zajímat dopad TikToku na mladé uživatele, jeho vztah k čínské komunistické straně a zacházení s daty svých uživatelů. Shou bude jediný, kdo bude takto vypovídat.

Přečíst článek

Vyšetřováním bezpečnosti dat na serverech TikToku se zabývá i Evropská unie a Spojené státy, které již tuto sociální síť na vládních zařízeních začaly také omezovat. Výkonný ředitel TikToku Shou Zi Chew bude 23. března vypovídat před výborem pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů. Kongresmany bude zajímat dopad TikToku na mladé uživatele, jeho vztah k čínské komunistické straně a zacházení s daty uživatelů.

TikTok v té souvislosti plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě. Tento krok by mohl zmírnit obavy o bezpečnost dat uživatelů a zmírnit tlak regulačních orgánů na firmu. Na blogu to v polovině února oznámil manažer firmy pro evropské aktivity Rich Waterworth.

David Ondráčka: Cermat a No Future. Připravujeme děti na svět, který už zmizel

Přijímací testy vytvořené státním Cermatem zaspaly dobu. Spíš než schopnosti dítěte hodnotí ochotu rodičů věnovat čas individuální přípravě a zaplatit přípravné kurzy, píše ve svém komentáři David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme