Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kaliňák: Média odmítla svůj podíl na atmosféře před atentátem na Fica

Ministr obrany Robert Kaliňák
ČTK
 ČTK

Média kritická k vládě si odmítla přiznat svůj podíl na společenské atmosféře na Slovensku před atentátem na premiéra Roberta Fica, prohlásili ministr obrany Robert Kaliňák a šéf úřadu vlády Juraj Gedra, jež jsou oba členové Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Kritizovali především podle nich přehnané a neslušné kritiky, které zveřejnily deníky SME a N. Za hanlivý výraz použitý v jednom z pořadů se omluvil šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

Reklama

Na tiskové konferenci svolané s krátkým předstihem Kaliňák, Gedra a další představitelé vládní strany Směr - SD upozornili na jeden názorový článek deníku SME, který kritizoval novou vládní kampaň Respektujeme jiný názor, a jeden pořad serveru Denníku N, kde hosté některé vládní politiky označili za „debily“. Gedra i Kaliňák vyzvali vedení obou deníků k omluvě a zbytek slovenských novinářů k tomu, aby se od zmíněných výstupů distancovali.

„Po takových verbálních projevech obvykle nastupuje bitka. Jenže jsme politici a máme jít příkladem,“ uvedl Gedra ohledně pořadu Denníku N.

Postřelený Robert Fico byl propuštěn z nemocnice do domácí péče

Fico kritizuje Západ. Velké demokracie si nepřejí mír, ale eskalaci napětí s Ruskem, řekl

Slovenský premiér Robert Fico využil volby do Evropského parlamentu (EP) ke kritice západních zemí za to, že souhlasily, aby Ukrajina používala jejich zbraně k útokům na Rusko. V příspěvku na sociální síti Fico tvrdil, že velké demokracie si nepřejí mír, ale eskalaci napětí s Ruskem.

Přečíst článek

Omluva od Denníku N

Za hanlivý výraz se po tiskové konferenci omluvil šéfredaktor Denníku N Kostolný. Dodal, že pořad, kde urážka vládních politiků zazněla, je satirický, a tudíž jsou v něm menší omezení, než ve zpravodajství. „Budu rád, když i politici budou schopni se omluvit za urážky, které směřují na novinářky a novináře a také na politické oponenty,“ uvedl Kostolný.

Reklama

Podle Gedry vláda se snaží zlepšit atmosféru ve slovenské společnosti, například skrze již zmíněnou kampaň za toleranci k jiným názorům. Vyzval média a některé známé slovenské novináře, které nazval „bratislavskou kavárnou“ a „elitáři“, aby si uvědomili, že mají také část odpovědnosti za stav slovenské společnosti.

Moderátor slovenské televize Markíza Michal Kovačič

„Orbánizace slovenských televizí“. Moderátor zkritizoval vedení Markízy v přímém přenosu

Moderátor slovenské televize Markíza Michal Kovačič, který tento týden získal už podruhé novinářskou cenu za diskusní pořad Na telo, v neděli v živém vysílání zkritizoval vedení stanice a varoval před takzvanou orbánizací médií na Slovensku.

Přečíst článek

Kaliňák vytknul kritizovaným médiím údajný dvojí metr a „neschopnost podívat se do zrcadla“. Podle něj se vláda snaží nastavit novou kulturu komunikace. Od vládních představitelů zaznělo, že se média nedokáží vyrovnat s volebními výsledky a současnou vládou vedenou Směrem - SD.

Slovenský premiér Fico byl v polovině května postřelen, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel mezi občany. Po dvou týdnech léčení v nemocnici v Banské Bystrici byl převezen do svého bytu v Bratislavě. Slovenští vládní činitelé opakovaně tvrdí, že střelec jednal pod vlivem rétoriky opozice a médií kritických k premiérovi a jeho vládě.

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

„Vše při starém“. Fico nevyužil proslovu ke zklidnění situace ve společnosti, píší slovenská média

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Fico vyzval šéfa ústavního soudu k rezignaci. Nelíbí se mu, že zohlednil „nepřátelská média“

Přečíst článek
Fico nám nezavře ústa, bojkotem médií kopíruje Orbána, píší Sme a Denník N

Fico versus slovenská média. Učí se od Orbána, ale ústa nám nezavře, píší tamní deníky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme