Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jandejsek: V Praze bylo asi 800 traktorů. Někteří odjeli, protože na ně „doma čekala práce“

Protest zemědělců v Praze
ČTK
 ČTK

Na pondělní protest části zemědělců do Prahy přijelo kolem 800 traktorů, ve 14:30 se akce účastnilo 4000 až 5000 lidí, řekl jeden z organizátorů Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR a zemědělský podnikatel.

Reklama

Jandejsek se také ohradil proti výrokům premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že za akcí byly politické cíle. Někteří zemědělci podle něj odjeli z protestu proto, že na ně „doma čekala práce“. Část se také bála kontrol traktorů ze strany Policie ČR, dodal.

Společně s dalším z organizátorů Bohumírem Dufkem, který je předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů, Jandejsek kritizoval způsob, jakým některá média informovala o pondělním protestu. Účastníky protestu podle nich neprávem vylíčila za proruské stoupence a tvrdila, že zemědělci způsobí blokádu Prahy, která se ve skutečnosti nekonala.

Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od této akce ruce pryč

Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od akce ruce pryč

Na komentář Dalibora Martínka s titulkem „Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání“ ze dne 17. února reagovala řada čtenářů. Některé reakce zveřejňujeme, v některých případech jsou drobně kráceny.

Přečíst článek

Policie ČR před 14:00 na síti X informovalo o tom, že se většina traktorů vrací z pražské magistrály domů. Podle koordinátora protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloše Malého se části zemědělcům nelíbilo provolávání protivládních hesel, protože chtěli poklidnou akci. Hovořil také o „ukradeném protestu“. „Jestli někdo někomu něco ukradl, tak to byl pan Malý,“ řekl Dufek. Pane Malého podle svého vyjádření nikdy neviděl a s akcí podle Dufka neměl nic společného. 

Policejní mluvčí Jan Daněk řekl, že policisté stojící traktory zaevidovali, souhrnná čísla však k dispozici neměl. Oznámení o přestupku postoupí policisté příslušnému správnímu orgánu.

S dalšími kroky organizátoři pondělního protestu vyčkají podle Dufka mimo jiné na výsledky jednání v Evropské komisi. Například v pondělí 26. února mají ministři zemědělství EU jednat o volném obchodu s Jižní Amerikou, řekl Dufek. „Tak na to my si počkáme a pak teprve stanovíme další kroky,“ doplnil Dufek.

V reakci na protest největší český on-line supermarket Rohlík.cz v pondělí oznámil, že se distancuje od metod, které tyto protesty zastupují. Ze svého sortimentu proto stahuje produkty organizátora protestů, společnosti Rabbit CZ. Lokální farmáře podporujeme, neférové chování ne, řekl majitel skupiny Tomáš Čupr. „Jestli bude stahovat, nebo nebude nestahovat, to uvidíme, protože máme nějakou smlouvu,“ řekl Jandejsek, který je předsedou představenstva Rabbit. Na ukončení objednávek má podle něj Rohlík právo.

Fiala v pondělí připomněl, že Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od protestu distancovaly. „S těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, jednáme a společně se bavíme o tom, co naše zemědělství potřebuje,“ uvedl premiér. Podle Dufka Výborný a Fiala protest zemědělců v Praze dehonestovali. Za pochopitelné a oprávněné považují požadavky zemědělců představitelé opozičních stran.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme