Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v lednu překročí téměř jistě sedm procent, shodují se ekonomové

Hlavní budova České národní banky
ČNB

Inflace stoupající v posledních měsících se ani v lednu nezastaví. Poté, co v listopadu dosáhla šestiprocentní hranice, v prvním měsíci nového roku bude zřejmě ještě o procentní bod vyšší. V České televizi to řekl člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Tomáš Holub. Souhlasí s tím i další ekonomové.

Reklama

Lednová inflace překročí téměř jistě sedm procent, jde o optimistický odhad. S deseti procenty se ale nepočítá,“ uvedl Holub v Otázkách Václava Moravce České televize. V listopadu stoupla meziroční inflace na šest procent z říjnových 5,8 procenta a byla nejvyšší za 13 let. Odhady ČNB překonala o 1,1 procentního bodu.

Dům od architektů ze studia SENAA

Milionáři v Česku se nejvíce obávají inflace. Investují do realit

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů považuje za největší hrozbu pro udržení a růst svého bohatství v nadcházejících dvanácti měsících inflaci. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2021 mezi třemi stovkami movitých respondentů. Téměř všichni pak očekávají, že se inflace bude pohybovat nad dlouhodobým inflačním cílem centrálních bank, který v tuzemsku činí dvě procenta. Každý dvanáctý milionář dokonce očekává inflaci kolem deseti procent. Jednoznačnou obranou podle nich jsou investice.

Přečíst článek

Leden označil Holub za důležitý, protože firmy a obchodníci dělají nové ceníky. „Jak vysoko se nad tu sedmičku dostane, to si momentálně ani netroufám odhadnout," uvedl.

Meziroční odhad sedm procent označil Holub v dané situaci i vzhledem k očekávanému zdražení energií za spíše optimističtější číslo. Deset procent, jak o tom po zveřejnění listopadové míry mluvili někteří analytici, ale má za přehnaně varovné.

Inflace v Česku do listopadu 2021 Pramen ČTK

Realistických by mohlo být osm procent. „Minimálně to nedokážu vyloučit," podotkl. Míra inflace by se měla podle odhadů centrální banky snižovat v druhém pololetí příštího roku. „Věřím zejména tomu, že se naplní náš výhled na druhou polovinu příštího roku, kdy už naopak čekáme, že inflace půjde poměrně rychle dolů,“ dodal.

Sazby ČNB stoupnou na čtyři procenta

Základní úroková sazba ČNB by se příští rok na jaře mohla dostat na čtyři procenta, řekl Holub. V současnosti má sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, hodnotu 2,75 procenta. Na blížícím se prosincovém zasedání by byl Holub pro zvýšení základní sazby o víc než 0,5 procentního bodu.

Podobný odhad má i hlavní analytik Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. „Během tohoto prosince se průměrná sazba dostane k úrovni čtyř procent. I proto, že Česká národní banka na svém zasedání 22. prosince opět přikročí ke zvýšení své základní úrokové sazby,“ míní.

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bude hůř, aby bylo líp. Co čeká ekonomiku v příštím roce?

V Česku se letos v říjnu vyrobilo o celou třetinu méně aut než loni v říjnu. Jedná se o zásadní příčinu toho, proč se rekonvalescence české ekonomiky po pandemickém šoku poněkud protahuje. Vždyť nebýt čipového hladomoru – klíčového důvodu propadu automobilové výroby – letošní meziroční vzestup tuzemského průmyslu by byl více dvojnásobný. Takto ale bude příznivou zprávou i to, pokud průmysl letos vzroste o desetinu. Příští rok však bude těžký – ale pak spatříme světlo na konci tunelu.

Přečíst článek

 „Nejpravděpodobnějším scénářem nyní je, že bankovní rada ČNB většinově rozhodne o navýšení základní sazby o 0,5 procentního bodu na 3,25 procenta,“ dodal. Stane-li se tak, v lednu se pak hypoteční sazby v průměru přiblíží úrovni pěti procent. Během prvního pololetí se základní sazba ČNB podle Kovandy nejspíše vyhoupne až na 3,75 procenta, takže hypotéky budou mít tendenci dále zdražovat i po lednu.

Inflace začne klesat za půl roku

Míra inflace by se měla podle odhadů centrální banky snižovat v druhém pololetí příštího roku. „Věřím zejména tomu, že se naplní náš výhled na druhou polovinu příštího roku, kdy už naopak čekáme, že inflace půjde poměrně rychle dolů," dodal Holub.

Rovněž hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská míní, že vysoká míra inflace nepotrvá dlouho. „Zimní měsíce budou opravdu kruté, budou vycházet minimálně tři měsíce opravdu vysoká inflační čísla," uvedla. Horská kritizovala vládu ANO a ČSSD Andreje Babiše za to, že podle ní inflaci nahrává. „Vláda měla už daleko dříve začít brzdit svoje výdaje," míní ekonomka. Deset procent pro lednovou inflaci má za nejzazší horní mez odhadu.

„Já se bojím, že osmička je mnohem realističtější než sedmička," řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. K důvodům zařadil navýšení cen energií, růst cen téměř všeho zboží a velký tlak zaměstnanců na zvýšení mezd. „Všechno, co získají navíc, začnou utrácet," uvedl Prouza.

>>>>>vše o inflaci čtěte zde<<<<<

Reklama

Související

Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Inflace v Česku opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku v dubnu opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme