Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidem se vyplatí s hypotékou počkat do roku 2024. Budou levnější

Výstavba bytů, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla v listopadu na 3,75 procenta, a to z říjnové hodnoty 3,1 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziměsíční zdražení hypoték v historii, jak vyplývá ze statistik společnosti Golem Finance. Na běžné hypotéce, kterou si lidé vezmou nyní, tak zaplatí nejčastěji o dva až tři tisíce korun měsíčně více, než pokud by si ji vzali před rokem. Loni v listopadu totiž průměrná sazba hypoték činila 1,97 procenta.  

Reklama

Během tohoto prosince se průměrná sazba dostane k úrovni čtyř procent. I proto, že Česká národní banka na svém zasedání 22. prosince opět přikročí ke zvýšení své základní úrokové sazby. Nejpravděpodobnějším scénářem nyní je, že bankovní rada ČNB většinově rozhodne o navýšení základní sazby o 0,5 procentního bodu na 3,25 procenta (viz graf).  

Pravděpodobný vývoj základní sazby ČNB dle očekávání trhu:

Pramen: Bloomberg

Stane-li se tak, v lednu se pak hypoteční sazby v průměru přiblíží úrovni pěti procent. Během prvního pololetí se základní sazba ČNB nejspíše vyhoupne až na 3,75 procenta, takže hypotéky budou mít tendenci dále zdražovat i po lednu

V druhé polovině roku 2022 se však situace stabilizuje a koncem roku 2023 už by základní sazba ČNB měla být níže, než je nyní – na úrovni 2,5 procenta. 

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Překvapení na realitním trhu. Staví se nejvíc bytů za dekádu

Za uplynulých 12 měsíců se rozestavělo 42 tisíc nových bytů. Tolik se stavělo naposledy v roce 2009, připomíná ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Přinese to očekávané ochlazení na trhu s nemovitostmi? Situace na hypotečním trhu by tomu mohla napomoci. 

Přečíst článek

Kdo tedy nepotřebuje hypotéku hned teď nebo v nejbližších dvou letech, udělá lépe, když si ji sjedná až třeba začátkem roku 2024, kdy už by měla být levnější nejen než v roce 2022 a 2023, ale dokonce než nyní. 

Stavební spořitelny přitom poskytly letos do konce listopadu úvěry za zhruba 103 miliard korun, meziročně o 68 procent více. Objem úvěrů je tak již od konce září rekordní,

>>>>>vše o inflaci čtěte zde<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme