Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO

Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO
ČTK
 ČTK

Finsko se dnes stalo 31. členem MATO, kam se rozhodlo vstoupit vloni v reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Americký ministr zahraniční Antony Blinken převzal v Bruselu přístupový dokument podepsaný jeho finským protějškem Pekkou Haavistem, čímž pro skandinávskou zemi oficiálně skončil přijímací proces.

Reklama

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga finské členství posílí obranyschopnost NATO a zvýší bezpečnost Finska, které má s Ruskem přes 1300 kilometrů společné hranice.

Putinovi na truc

Po desítky let neutrální severské země Finsko a Švédsko požádaly o členství před necelým rokem v obavách z ruské rozpínavosti. Zatímco finský vstup ratifikovalo všech 30 dosavadních členů, Stockholm zatím nemá souhlas Turecka a Maďarska.

Stoltenberg prov úterý prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin dosáhl invazí na Ukrajinu pravého opaku než zamýšlel. Chtěl zabránit rozšiřování aliance, právě to se však v důsledku stalo, upozornil generální tajemník aliance.

Summit NATO, na kterém se Turecko domluvilo na podmínkách vstupu Finska a Švédska do aliance.

Finsko má cestu do NATO volnou, Švédsko stále čeká

Turecký parlament jednomyslně ratifikoval vstup Finska do NATO, oznámily tiskové agentury. Turecko schvalovalo přijetí Finska jako poslední z členských zemí Severoatlantické aliance. Ratifikace se očekávala, podpořil ji prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme