Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa se zbavuje závislosti na ruském uhlí, odebírá ho z JAR

Uhelný důl - ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Evropské země dovezly za prvních pět měsíců letošního roku z hlavního jihoafrického centra o 40 procent více uhlí, než za celý rok 2021. Ukázaly to údaje, které získala agentura Reuters. Evropa se snaží si zajistit alternativu k ruskému uhlí.

Reklama

Jihoafrický uhelný terminál Richards Bay (RBCT) dodal do evropských zemí za pět měsíců letošního roku už přes tři miliony tun uhlí, za celý rok 2021 to byly dva miliony tun. Na celkovém vývozu uhlí z terminálu se Evropa za pět měsíců podílela 15 procenty.

V EU bude od srpna zakázán dovoz ruského uhlí. Zákaz je součástí rozsáhlých sankcí vůči Moskvě, spuštěných kvůli jejímu útoku vůči sousední Ukrajině.

Liberty Ostrava

Huť Liberty Ostrava ustála dopady války na Ukrajině a hlásí rekordní výsledky

Huti Liberty Ostrava se daří, hlásí dosud nejlepší výsledky od dob akvizice podniku v roce 2019, a to navzdory enormnímu růstu nákladů a negativním dopadům války na Ukrajině. Ostravská huť v loňském finančním roce vydělala 6,1 miliardy korun.

Přečíst článek

Podle agentury Reuters z RBCT putovalo letos uhlí do Nizozemska, Itálie, Francie, Španělska, Dánska, Polska, Německa a na Ukrajinu. Některé země začaly dovážet z RBCT až po invazi Ruska na Ukrajinu, která se uskutečnila 24. února.

Nizozemsko v lednu a únoru nedovezlo z RBCT žádné uhlí, za březen až květen však dovezlo 1,27 milionu tun a objem dovozu každý měsíc rostl. Země byla čtvrtým největším dovozce uhlí z RBCT, připadlo na ni 5,76 procenta z celkového vývozu. Dovoz Francie stoupl téměř sedminásobně na 464.423 tun z 68.005 tun za celý rok 2021. Španělsko, Polsko a Německo loni nedovezly z RBCT žádné uhlí. Za pět měsíců letošního roku však Španělsko dovezlo 355.250 tun, Polsko 181.515 tun a Německo 157.383 tun.

Prodej aut, ilustrační foto

Už žádné spalovací motory po roce 2035. Evropský parlament návrh schválil

Evropský parlament (EP) schválil návrh, který by měl od roku 2035 zakázat prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory. Opatření se netýká ojetých vozů a bude ještě předmětem dalšího unijního vyjednávání.

Přečíst článek

Japonsko, které rovněž oznámilo, že zakáže dovoz ruského uhlí, obdrželo od ledna z RBCT téměř dvojnásobek dovozu z loňského roku.

Čína byla loni třetím největším dovozcem uhlí z RBCT, celkem dovezla 6,09 milionu tun. Letos však z terminálu neobdržela žádné uhlí. To odráží zvýšený dovoz ruského uhlí do Číny.

Marcela Suchánková, členka představenstva zodpovědná za oblast IT a zpracování operací v ČSOB

Šetrná ekonomika je největší výzva dneška, říká Suchánková z boardu ČSOB

Pojem udržitelnost berou v ČSOB smrtelně vážně. Jako první banka ukončila investice do výroby elektřiny z uhlí, její centrály v Praze a Hradci Králové patří mezi stovku nejekologičtějších budov v Evropě. Ale nejde jen o ekologii. „Všechny oblasti ESG jsou provázané – šetrné podnikání, odpovědnost vůči společnosti i řízení firmy nastavené tak, aby uměla tyto cíle naplňovat,“ říká Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB zodpovědná za oblasti HR, IT, FAM a Operations.

Přečíst článek

plynové vytápění

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let. Dodávky ruského plynu lze postupně nahradit dodávkami plynu z jiných zemí, ale i investicemi do zelené energetiky, tedy obnovitelných zdrojů. ČTK to řekli oslovení odborníci. Evropská komise (EK) představila strategii, jejíž pomocí chce v příštích letech ukončit závislost EU na energiích z Ruska.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin si se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem rozumí

Rusko a Čína na věčné časy. Země prohlubují obchodní vztahy, pro Západ to je obří problém

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme