Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa hledá záchranu v Baku. Chce dovážet víc ázerbájdžánského plynu

Evropa hledá záchranu v Baku. Chce dovážet víc ázerbájdžánského plynu
ČTK

Evropská komise (EK) navrhuje členským státům Evropské unie dohodu s Ázerbájdžánem o zvýšení dovozu zemního plynu a podpoře rozšíření plynovodu, které by toto zvýšení umožnilo. Vyplývá to z návrhu memoranda o porozumění, k němuž získala přístup agentura Reuters.

Reklama

Návrh, který musejí schválit jednotlivé vlády a který ještě může projít změnami, je součástí snahy EU snížit závislost na Rusku.

„Cílem zúčastněných stran je podpora bilaterálního obchodu se zemním plynem, včetně exportu do Evropské unie prostřednictvím plynovodu Southern Gas Corridor v objemu nejméně 20 miliard krychlových metrů plynu ročně do roku 2027,” cituje Reuters z dokumentu.

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1

Lukáš Kovanda: Historický moment, do EU neteče téměř žádný ruský plyn

Ukrajina kvůli vrácení turbíny spílá Kanadě: „Vrážíte nám dýku do zad“. Ode dneška bude EU prakticky bez ruského plynu, s turbínou však Rusko podle Berlína přichází o záminku, proč Nord Stream 1 nezprovoznit.

Přečíst článek

Plynovod Trans Adriatic Pipeline (TAP), který je konečnou částí plynovodu Southern Gas Corridor, v loňském roce do evropských zemí dodal přes osm miliard metrů krychlových ázerbájdžánského plynu. Podle návrhu memoranda budou obě strany podporovat financování rozšíření této sítě s cílem zvýšit dodávky do Evropy. Zvýšení dodávek by vyžadovalo také rozšíření produkce plynu v Ázerbájdžánu.

Evropská unie se nyní potýká s poklesem dodávek zemního plynu z Ruska. Situace kolem těchto dodávek se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu. V loňském roce EU z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová ve středu uvedla, že další výpadky v dodávkách zemního plynu do Evropy by mohly uvrhnout řadu zemí do hospodářské recese.

Kristalina Georgieva

Šéfka MMF: Bude to těžký rok 2022, ale možná ještě těžší rok 2023

Výhled světové ekonomiky se od dubna „výrazně zhoršil“ a vzhledem ke zvýšeným rizikům nelze v příštím roce vyloučit globální recesi. Podle šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristaliny Georgievové MMF v příštích týdnech již potřetí v tomto roce sníží svou prognózu globálního hospodářského růstu pro rok 2022. V dubnu MMF odhad letošního růstu světové ekonomiky snížil na 3,6 procenta z předchozí prognózy 4,4 procenta.

Přečíst článek

V pondělí začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1, která by měla trvat deset dnů. Ruská plynárenská společnost Gazprom ale ve středu uvedla, že nemůže zaručit bezproblémový provoz tohoto strategického plynovodu, který je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU. Část evropských politiků se obává, že Gazprom po údržbě dodávky plynu buď neobnoví, anebo jen v omezeném režimu.

Nord Stream 1

Jedna turbína může rozhodnout o tom, zda Česko letos padne do recese

V současnosti nejsledovanějším a nejdiskutovanějším průmyslovým zařízením světa je bezesporu jedna konkrétní turbína, co odešla na údržbovou opravu do kanadského Montrealu. Poslal ji tam Gazprom, ruský plynárenský gigant, jejž ovládá Kreml. Jenže turbína nemůže zpět do Ruska. Kanada totiž v červnu zavedla sankce na ruský ropný a plynárenský průmysl, které znemožňují export právě takových zařízení do Ruska.

Přečíst článek

topení

Teplá voda jen na příděl. Němci dramaticky šetří na plynu

Plynová krize v Německu se z průmyslu začíná šířit také do domácností, kanceláří či volnočasových center, informují dnešní Financial Times. Lidé v zemi už podle listu čelí realitě přidělování teplé vody, resp. možnosti ji mít k dispozici pouze v předem učených částech dne, dále dochází ke snižování teploty centrálního vytápění, zhasínání pouličních světel nebo zavírání plaveckých bazénů.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU, ilustrační foto

Evropská komise představila nový energetický balík. Omezí cenu plynu, nezavede ale cenový strop

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme