Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Egypt kvůli Rafáhu zvažuje ochlazení diplomatických styků s Izraelem

Egypt uvažuje o ochlazení diplomatických styků s Izraelem kvůli Rafáhu
ČTK
 ČTK

Egypt uvažuje o ochlazení diplomatických vztahů s Izraelem kvůli prohlubujícím se vzájemným sporům ohledně války v Pásmu Gazy, nemá však v úmyslu je zcela přerušit. S odvoláním na nejmenované egyptské představitele to napsal deník The Wall Street Journal. Jednou ze zvažovaných možností je podle zdrojů listu odvolání egyptského velvyslance z Tel Avivu.

Reklama

„V současné době nemáme v plánu přerušit vztahy ani zavrhnout Camp David,“ řekl americkému listu jeden z egyptských představitelů s odkazem na dohody zprostředkované Spojenými státy, které vedly k uzavření egyptsko-izraelské mírové smlouvy v roce 1979. „Ale dokud budou izraelské síly na hraničním přechodu v Rafáhu, nepošle Egypt do Rafáhu ani jeden kamion,“ dodal.

Pozemní vojenskou operaci v Rafáhu, kam od října utekl před boji z jiných částí Pásma Gazy přes milion lidí, zahájil Izrael před týdnem, ačkoliv jej před ní několik měsíců varovala řada zemí včetně Spojených států, nejbližšího izraelského spojence. Izrael tvrdí, že dosud jde jen o „omezenou“ akci, nikoli rozsáhlou pozemní operaci, kterou avizoval několik měsíců.

Káhira si na invazi do Rafáhu stěžovala u Spojených států i evropských zemí s tím, že operace ohrožuje mírovou smlouvu mezi Izraelem a Egyptem. Další známkou zhoršujících se vztahů bylo nedělní oznámení egyptského ministerstva zahraničí, že zvažuje oficiálně podpořit žalobu Jihoafrické republiky, která u Mezinárodního soudního dvora Izrael viní, že se v Pásmu Gazy dopouští genocidy. Izrael tato obvinění důrazně odmítá. V sobotu Egypt uvedl, že na protest proti izraelském obsazení palestinské strany přechodu Rafáh izraelskou armádou odmítá koordinovat přísun humanitární pomoci touto cestou.

Americký prezident Joe Biden

Biden: Palestince zabíjely bomby z USA. Pokud Izrael vstoupí do Rafáhu, další už nedodáme

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při nichž v Pásmu Gazy umírali palestinští civilisté. Biden to ve středu (dnes brzy ráno středoevropského letního času) podle agentur AP a Reuters řekl v rozhovoru stanici CNN.

Přečíst článek

Reklama

Izrael nedal vědět včas

Impulsem k současné roztržce byla podle egyptských představitelů zejména skutečnost, že Izrael dal vědět Egyptu o spuštění pozemní operace v Rafáhu jen několik hodin předem. Egyptské tajné služby obdržely strohou zprávu nečekaně 6. května, přestože jí předcházely měsíce důkladných jednání mezi představiteli izraelských a egyptských zpravodajských služeb a armády o dlouho chystané invazi, píše The Wall Street Journal. Izrael přitom Egypt dosud o svých plánech podrobně informoval a ujišťoval, že operace se nedotkne hraničního přechodu, kudy do izolovaného pásma proudila velká část humanitární pomoci, a že Palestinci budou mít na evakuaci města týdny.

„Žádné z těchto ujištění se nenaplnilo a Izrael nám dal vědět jen velmi krátce předem, že přechod obsadí,“ řekl nejmenovaný egyptský představitel obeznámený se situací.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že převzetí kontroly nad hraničním přechodem v Rafáhu bylo nezbytné, aby armáda zamezila Hamásu v pašerácké činnosti. Izrael vede proti tomuto radikálně islamistickému palestinskému hnutí v Pásmu Gazy válku v odvetě za říjnový teroristický útok a tvrdí, že bez pozemní operace v Rafáhu, který považuje za poslední baštu zbývajících praporů Hamásu, nemůže toto ozbrojené hnutí zcela porazit.

Valné shromáždění OSN podpořilo myšlenku palestinského členství, ČR byla proti

Palestina jako plnohodnotný člen OSN? Členové organizace o tom přemýšlejí, Česko je proti

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby takový krok schválila. Minulý měsíc v Radě bezpečnosti možnost palestinského členství ve světové organizaci vetovaly Spojené státy.

Přečíst článek

„Neradi se nechávají překvapit a svůj názor budou dávat najevo nahlas,“ řekl listu The Wall Street Journal izraelský brigádní generál ve výslužbě Asaf Orion, který dříve dohlížel na vojenské styky Izraele s Egyptem.

Obě země stále spolupracují při sdílení zpravodajských informací a v oblasti bezpečnosti. Egypt spoléhá na miliardy dolarů americké vojenské pomoci, které závisí na dodržování mírové smlouvy z roku 1979. Izraelská operace v Rafáhu však dále vyhrotila už tak napjaté vztahy obou blízkovýchodních sousedů. Egypt je navíc klíčovým prostředníkem v nepřímém vyjednávání mezi Izraelem a Hamásem o dohodě, jejímž cílem je propuštění dosud zadržovaných izraelských rukojmích výměnou za palestinské vězně a klid zbraní v Gaze.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme