Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zrušme centimetry, litry a kila. Pinty, unce a stopy stačí, prosazuje Boris Johnson

Pinta piva v Británii nikdy nezmizela. Musel ji však doplňovat údaj v litrech
Pixabay
 ČTK

Britský premiér Boris Johnson znovu prokázal cit na to, co Brity skutečně trápí, a chce vrátit možnost uvádět míry jen v imperiálních jednotkách. Přitom Británie ještě jako člen Evropské unie souhlasila s tím, že vedle uncí, pint a stop bude uvádět také skutečné fyzikální jednotky.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson chce po brexitu plně obnovit možnost obchodníků prodávat zboží jen v tradičních anglických jednotkách jako jsou unce, pinty nebo libry, uvedla agentura Reuters. Obchodníci, kteří své zboží označují imperiálními jednotkami, musí nyní poskytovat informace také v jednotkách metrického systému, na čemž se Británie dohodla s Evropskou unií, když ještě byla jejím členem.

Britská vláda tento týden u příležitosti 70. výročí od korunovace královny Alžběty II. zahájí debatu o tom, jak změnit zákon o hmotnostech a dalších mírách. Podle Reuters chce plně využít svobod, které získala po odchodu z EU.

Iceland

Iceland v Česku míří do insolvence. Neustál brexit a covid

Firma ICL Czech, která v Česku provozuje obchody britského řetězce Iceland, na sebe podala návrh na insolvenci. Důvodem je pandemie koronaviru, která zasáhla i prodej potravin a také brexit, jenž mimo jiné výrazně zvýšil náklady na dopravu zboží do Česka.

Přečíst článek

Přestože unijní blok běžně vyžaduje, aby jeho členové používali metrický systém, umožnil Británii, která byla jeho členem, označovat své výrobky vedle metrických jednotek také v jednotkách imperiálních. Například rychlostní limity jsou stanovené v mílích za hodinu a mléko a pivo se prodávají po pintách, ale většina ostatních výrobků, jako je cukr, se prodává v gramech a kilogramech.

Britští poslanci zkoumají národní zájmy

Britové schválili odchod své země z Evropské unie v referendu v červnu 2016. Po dlouhých politických sporech opustila Británie EU na konci ledna 2020. Vláda od té doby přezkoumává tisíce nařízení, která si ponechala, a zjišťuje, zda slouží národnímu zájmu. Patří mezi ně i zákon zakazující prodej baleného zboží, jako je cukr, v některých imperiálních jednotkách.

„Jistě víte, že nařízení EU vyžadovalo prodej některých výrobků v metrickém systému, ale premiér jasně řekl, že chce tuto otázku konzultovat ještě tento týden,“ řekl v pondělí Johnsonův mluvčí.

Diners club

Vydavatel karet Diners Club v Česku končí

Společnost Diners Club, která vydává kreditní karty, končí činnost ve střední Evropě. Od srpna se stahuje z českého, slovenského a polského trhu. Firma to uvedla na svém webu.

Přečíst článek

Někteří Britové tento plán vítají jako způsob, jak se navázat na tradici a slavnou britskou minulost.

Majitelka stánku s ovocem a zeleninou v západním Londýně Cheryl Devlinová uvedla, že imperiální systém je podle jejího názoru součástí britské kultury. „Je prostě hezké zachovat si naše dědictví. Byla jsem vychována s librami, šilinky a pencemi a víte, proč to musí zmizet?“ řekla Devlinová. „Proč si nemůžeme ponechat to, co jsme měli sto let,“ dodala.

Podle Sophie Bainsfairové, která bydlí nedaleko od stánku se zeleninou, ale změna bude nepříjemná a matoucí. „Nechápu, proč se chtějí vrátit. Nedává to žádný smysl,“ uvedla.

vysoké účty

Británie vezme energetickým firmám čtvrtinu zisku, rozdělí ho domácnostem

Británie přispěje nejchudším domácnostem na energie, peníze půjdou z mimořádné daně ze zisků ropných a plynárenských společností ve výši 25 procent.

Přečíst článek

Preziden Miloš Zeman jmenuje Aleše Michla guvernérem České národní banky

Stanislav Šulc: Ve snaze skandalizovat Aleše Michla se pořad 168 hodin změnil v zábavní formát. Nic než špatný humor nepředvedl

Česká televize v pořadu 168 hodin přinesla reportáž o kontroverzi spojené s nastupujícím guvernérem České národní banky Alešem Michlem s názvem Dovolená s Michlem. Udělala to způsobem, jako by se autoři reportáže snažili cíleně dehonestovat nového vládce centrální banky. Tady je sedm největších faulů, kterých se televize dopustila a za které by se měla omluvit přinejmenším Michlovi, ale raději všem, které uvedla v omyl. Tedy všem divákům.

Přečíst článek

Reklama

Související

Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme