Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Británie vezme energetickým firmám čtvrtinu zisku, rozdělí ho domácnostem

vysoké účty
iStock

Británie přispěje nejchudším domácnostem na energie, peníze půjdou z mimořádné daně ze zisků ropných a plynárenských společností ve výši 25 procent.

Reklama

Británie zavede mimořádnou 25procentní daň ze zisků ropných a plynárenských společností, oznámil dnes v parlamentu ministr financí Rishi Sunak. Sektor teď podle něj dosahuje velmi vysokých zisků kvůli prudkému růstu cen surovin na světových trzích, který je částečně způsoben válkou na Ukrajině. Získané peníze vláda poskytne nejchudším domácnostem formou jednorázového příspěvku, informovala BBC.

„Zavedeme dočasnou a cílenou daň ze zisků energetických firem. Do nové daně jsme zabudovali investiční příspěvek, takže firmy budou mít významnou motivaci k reinvestování svých zisků,“ řekl Sunak.

Daň bude zrušena, až se ceny vrátí na běžnější úroveň, řekl ministr. Čím více budou společnosti investovat, tím nižší daň budou odvádět.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Aleš Michl: Nezvyšujme mzdy víc, než je růst produktivity práce

Česká národní banka by měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu, aby zabránila přeměně současné spíše nákladové inflace na poptávkovou. Zároveň je třeba podpořit vládu ve snižování míry zadlužování země a nezvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce, uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Zhruba osm milionů britských domácností s nejnižšími příjmy dostane jednorázový příspěvek 650 liber (18 800 korun). Domácnosti dosud mohly žádat o půjčku až 200 liber (5800 korun) na úhradu faktur za energie. Půjčky se rozhodnutím vlády změní na granty, které nebude potřeba splácet. Jejich výše stoupne na 400 liber (11 600 korun).

Na podzim dostane osm milionů domácností seniorů příspěvek 300 liber (8700 korun) na pohonné hmoty. Lidé s postižením budou inkasovat 150 liber (4300 korun) jako další příspěvek na bydlení, oznámil rovněž Sunak.

plynové vytápění

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let. Dodávky ruského plynu lze postupně nahradit dodávkami plynu z jiných zemí, ale i investicemi do zelené energetiky, tedy obnovitelných zdrojů. ČTK to řekli oslovení odborníci. Evropská komise (EK) představila strategii, jejíž pomocí chce v příštích letech ukončit závislost EU na energiích z Ruska.

Přečíst článek

Na pomoc domácnostem v boji s rostoucími cenami energií letos vláda podle ministra financí vydá celkem 37 miliard liber (1,1 bilionu korun).

Mimořádné zdanění nejen energetických firem ve středu oznámilo také Maďarsko, opatření má platit v letošním a příštím roce. Akcie na burze v Budapešti na to ve čtvrtek reagovaly výrazným poklesem; banky dopoledne odepisovaly i 14 procent. Peníze maďarská vláda použije na snížení rozpočtového deficitu i na posílení armády.

George Soros

Soros: Evropa má silnou vyjednávací pozici. Plyn by měla vypnout, dokud to Putina bolí

Ruská invaze na Ukrajinu může znamenat začátek třetí světové války, řekl americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. Nejlepším způsobem, jak zachovat svobodnou civilizaci, je podle něj porazit ruského prezidenta Vladimira Putina, a to okamžitým vypnutím plynu, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zateplení domu

Zateplení domu či instalace fotovoltaiky. Víme, jak získat nejvíce peněz na zelenou energii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme