Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden: Na Ukrajinu dodáme lepší raketové systémy. Roztržku s Ruskem ani svrhnout Putina nechceme

Americký prezident Joe Biden
ČTK/AP
 ČTK

USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici, které jí umožní provádět přesnější údery na klíčové cíle na Ukrajině, uvedl prezident Joe Biden.

Reklama

Americký prezident zároveň zdůraznil, že USA nepodporují Ukrajinu v tom, aby prováděla útoky na cíle vně svých hranic. Nejmenovaný představitel Bidenovy administrativy vzápětí podle zahraničních agentur upřesnil, že Spojené státy pošlou Ukrajině raketomety HIMARS.

Šéf Bílého domu podtrhl, že USA nechtějí konflikt mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem, přestože se hodlají nadále podílet na posilování východního křídla NATO. Spojené státy také nebudou usilovat o svržení ruského prezidenta Vladimira Putina, který na konci února rozpoutal válku na Ukrajině.

Americký prezident Joe Biden na návštěvě v Japonsku

Biden: Čína si zahrává s ohněm. Tchaj-wan jsme připraveni bránit

Spojené státy by byly ochotny vojensky zasáhnout v případě útoku na ostrov Tchaj-wan, který si Čína nárokuje jako součást svého území. Na tiskové konferenci v Tokiu to uvedl americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek

Už v pondělí Biden řekl, že USA neposkytnou Ukrajině žádné raketové systémy, které by jí umožnily provést útoky na ruském území. Jakýkoli zbraňový systém ale může dosáhnout do Ruska, pokud je umístěn dostatečně blízko u hranic, podotkla agentura AP.

Salvové raketomety HIMARS, které Washington dodá Kyjevu, mají dosah asi 80 kilometrů, řekl podle agentury AFP novinářům nejmenovaný činitel z Bílého domu. Nepůjde tedy o systémy s velmi dlouhým dosahem, které mají USA rovněž k dispozici.

Joe Biden, americký prezident

Kreml zakázal vstup do země tisícovce Američanů. Biden je v čele seznamu

Rusko zakázalo vstup do země téměř tisícovce amerických občanů, včetně prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena, ministra obrany Lloyda Austina nebo šéfů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajské služby (CIA). Oznámilo to ministerstvo zahraničí, které zveřejnilo kompletní jmenný seznam. Podle Moskvy odvetné sankce jsou vynucený krok s cílem přimět USA „změnit chování a uznat novou geopolitickou realitu“.

Přečíst článek

Zbrojařský holding Colt čeká extrémně dobrý rok. Půlmiliardový zisk za čtvrtletí to potvrzuje

Holding Colt CZ Group SE vykázal za první letošní čtvrtletí výnosy 3,5 miliardy korun. Šlo o meziroční nárůst o 74,7 procenta, zejména díky zvýšení prodejů zbraní a konsolidaci výnosů Coltu.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze ani vojáky, prohlásil

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze, ani vojáky, a Putin není zločincem, prohlásil

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme