Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právo k Ranní Kávě

Právo k Ranní Kávě

Právo doléhá na každou lidskou činnost a více či méně ji ovlivňuje. Na praktické právní aspekty témat každodenního života se zaměřuje podcastová série Právo k Ranní Kávě. Právníci advokátní kanceláře PRK Partners, Kristýna Faltýnková a Martin Frolík, si do pořadu zvou zajímavé hosty, odborníky na danou oblast práva. Součástí pořadu je i představení novinek z legislativy a judikatury.

Právníci radí, na co se mají firmy připravit s novými pravidly pro home office - Právo k Ranní Kávě
podcast

Právníci radí, na co se mají firmy připravit s novými pravidly pro home office - Právo k Ranní Kávě

Práce z domova nabývá v posledních letech vzestupného trendu. Ač se nejedná v českém prostředí o žádnou novinku, její komplexnější právní úprava v právním řádu doposud chybí. I z důvodu nutnosti transpozice příslušné evropské směrnice se na ní už pracuje. Bude součástí novely zákoníku práce, která by měla vejít v účinnost pravděpodobně už v prvním pololetí letošního roku. Co by mělo být obsahem nové právní úpravy home office, prozrazují zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.
Přečíst článek
Právníci radí, jak na řešení sporů online - Právo k Ranní Kávě
podcast

Právníci radí, jak na řešení sporů online - Právo k Ranní Kávě

Chtělo by se říci, že „online svět” pomalu tvoří integrální součást reality. Není proto překvapivé, že snahy o uplatnění výhod plynoucích z online prostředí lze spatřovat i v oblasti problematiky řešení sporů, přičemž se v této souvislosti hovoří o tzv. ODR - Online Dispute Resolution. Co si však lze pod ODR představit? Jak by online svět mohl pomoci s řešením sporů, či jak jej lze využít přímo v soudním řešení sporů? Jaké jsou naopak nevýhody ODR a jak jsme na tom s jeho zaváděním do praxe v České republice? O tom si v dnešním díle Práva k Ranní Kávě povídali moderátor Martin Frolík s dnešním hostem, Zbyňkem Loeblem, specialistou na problematiku ODR a poradcem advokátní kanceláře PRK Partners.
Přečíst článek
Právníci radí, jak zahrnout digitální majetek do dědictví - Právo k Ranní Kávě
podcast

Právníci radí, jak zahrnout digitální majetek do dědictví - Právo k Ranní Kávě

Digitální dědictví. Snad každý z nás „vlastní” nějaký digitální obsah, ať už je to film, hudba, počítačová hra nebo třeba NFT, uložený na hmotném nosiči, nebo jinde. V digitálním obsahu přitom může být ukryta značná hodnota, která opodstatňuje otázku kdo, jak a zda vůbec jej po našem skonu někdy zdědí.  Problematiku tzv. digitálního dědictví vám proto přiblíží v další epizodě podcastu Práva k Ranní Kávě zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners. 
Přečíst článek
Právníci radí, jak resuscitovat narušené vztahy mezi developery a obcemi - Právo k Ranní Kávě
podcast

Právníci radí, jak resuscitovat narušené vztahy mezi developery a obcemi - Právo k Ranní Kávě

Obce a developeři. Oba subjekty se navzájem potřebují. Když je společná vůle, mohou si být navzájem velice prospěšnými partnery. Nicméně to platí i naopak. Ne vždy jsou jejich vzájemné vztahy zrovna hladké, umí si vzájemně působit i řadu nepříjemných problémů. Jak v takovém případě jejich vztahy resuscitovat, poradí v podcastu Právo k Ranní Kávě zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.
Přečíst článek
Reklama

News box

V Česku se v roce 2023 dostalo do insolvence 1074 firem, což bylo o pět procent ↗ více než předloni. V regionu střední a východní Evropy stoupl počet firemních insolvencí o 39 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Coface.
Huť Liberty Ostrava plánuje, že odstaví koksovnu  ⛔, která je od prosince v tzv. teplému útlumu, kedy sa udržuje nižšie teplo. Vedení firmy sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance 2/3 sociálního a celé zdravotní pojištění.  Číst více
Německo loni vyvezlo více elektromobilů 🚘, než kolik jich dovezlo. Vývoz elektromobilů z Německa se zvýšil ↗ o 58 procent na 786 000, což byla zhruba čtvrtina všech vyvezených vozidel. Dovoz elektromobilů se pak zvýšil o 23,5 procenta na 446 000. Největší podíl na dovozu měla Čína, třetí byla Česká republika. 
Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic. 👨‍⚖️ Odmítl dovolání jednoho ze šesti odsouzených Lukáše Hruboně, ale také nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, a to v neprospěch osvobozené projektové firmy SUDOP Praha a části odsouzených. 
Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.📜  Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka , vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti). Číst více
Pražská učitelka 👩‍🏫 Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické či jiné práce s dětmi.
Výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 86 milionů na rekordních 284 milionů korun. K růstu přispěl zájem o výbušniny. 💣 Obrat se meziročně zvýšil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun. Číst více
Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme. Číst více
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí tržby na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Reklama

Naši autoři

Tereza Zavadilová

Tereza Zavadilová

Expremiér Bohuslav Sobotka: Zeman se vždy rozhodoval prorusky. A na Babiše jsme nenašli recept

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc

Čistka v Hollywoodu. Studia se spojují proti konkurenci Netflixu či Amazonu

Petra Jansová

Petra Jansová

Majitel Century 21: Ceny nemovitostí nemají prostor pro pokles. Čechům se vrací chuť nakupovat

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek: Proč Češi trvají na koruně? Argumenty nemají. Je to jen o emocích

Zdeněk Pečený

Zdeněk Pečený

Brunch v hotelu The Mozart. Skvělé jídlo a prostředí pro ty, kteří hledají klid

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda: Kolik Češi zaplatí v létě za benzin? To záleží na Izraeli a Íránu

Věra Tůmová

Věra Tůmová

REPORTÁŽ: Jak nejlépe poznávat fascinující městské horizonty i chutě malebného Porta

Veronika Kudrnová

Veronika Kudrnová

Korejci Tesly z Číny nechtějí. V lednu se prodala jen jedna

Katarína Krajčovičová

Katarína Krajčovičová

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Denisa Holajová

Denisa Holajová

Giorgio Armani zvažuje vstup na burzu. Legendární návrhář nemá přímé dědice

Michal Nosek

Michal Nosek

Skvělé ocenění českého vinařství Kolby. Jako bychom získali zlato z olympiády, říká obchodní manažer Martin Šmíd

Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

Přespání v domečku z oblíbené pixarovky nebo vedle monopostu F1? Teď už to jde

Karel Pučelík

Karel Pučelík

Sunakova vláda chce zakročit proti „neschopenkové kultuře“. Opravdu Britové nechtějí pracovat?

Jana Havligerová

Jana Havligerová

Kam se hrabe Na stojáka. Fiala, Pekarová a Babiš, to jsou borci

 nst

nst

PROHLÉDNĚTE SI: Trinity Bank slavila úspěchy s klienty a hvězdami, v Praze s Jágrem a Vodráčkovou

 Zlaťák

Zlaťák

Dluhopisy letos dávají paradoxní obrázek

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

Igor Záruba

Igor Záruba

Reklama
Doporučujeme