Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Designér Rony Plesl: Příští rok mě čeká nejdůležitější akce mého života

Rony Plesl navrhl pro Prague City Turism limitovanou edici křišťálových sklenic.
Tereza Zavadilová/Newstream.cz
Stanislav Šulc
sta

Rok 2022 má být pro kariéru Ronyho Plesla klíčový. S unikátními objekty se představí na nejprestižnější umělecké akci na světě.

Reklama

„Veškerou energii nyní soustředím na přípravu benátského bienále. Příští rok tam představíme čtyři obří sochy,“ prozrazuje jeden z nejvlivnějších tuzemských designérů Rony Plesl v pořadu Victory Club na newstream.cz. „Budou to trojrozměrné křišťálové objekty, vlastně takové dvou a půl metru dlouhé stromy ze skla. Každý bude vážit tunu. Rozpočet na celou akci je zhruba 12 milionů korun,“ dodává Plesl.

Rony Plesl
video

Umění je jako každý byznys. Musíte investovat, jinak se neprosadíte, říká Rony Plesl

V dalším z dílů pořadu Victory Club na newstream.cz se představí Rony Plesl. Jedna z nejvýraznějších osobností českého designu se v posledních letech stále více soustředí na volnou tvorbu a chce s ní uspět v globální konkurenci.

Přečíst článek

Podle něj nejde jen o investici do výroby vlastních děl a jejich nákladný převoz přes půl Evropy. „S uměním se zkrátka pojí investice. Jde o to se tam vůbec dostat, být v tom správném katalogu, být poblíž těm správným sběratelům. To všechno stojí úsilí i peníze,“ dodává umělec v pořadu Victory Club.

Rony Plesl je podepsán pod celou řadou veleúspěšných designových objektů, které používají stovky tisíc lidí doslova denně, například džbánky pro pivovary Budvar či Bernard. V posledních letech se však stále více soustředí na volnou tvorbu.

„Volná práce je velice intimní. Stále více jsem se jí chtěl věnovat, dělat vlastní plastiky, objekty. Ale nejvíc mě na mé práci baví, jak se oba světy doplňují. Že na jedné straně tvoříte obyčejné věci pro gastronomii, které má v ruce každý, kdo pije pivo či víno, a na straně druhé ke mně chodí sběratelé, kteří si kupují jediný originál,“ uzavírá Rony Plesl v rozhovoru pro newstream.cz.

Sledujte další epizody Victory Clubu

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme