Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tomáš Kudla: Zápas ECB s inflací prodraží českým firmám úvěry v eurech

Šéfka ECB Christine Lagardeová
ČTK
Tomáš Kudla

Evropská centrální banka zvýšila podle očekávání úrokové sazby. Tento krok zdraží českým firmám eurové úvěry. Jen za poslední rok si české podniky půjčily v eurech 200 miliard korun, komentuje Tomáš Kudla ze společnosti Ebury.

Reklama

Evropská centrální banka na dnešním měnově-politickém zasedání stejně jako v září zvýšila svoji základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Trhy toto rozhodnutí očekávaly i vzhledem k tomu, že inflace v eurozóně dosáhla v září nových maxim a vyšplhala na 9,9 procenta. Trhy s výrazným zvýšením sazeb počítaly mimo jiné i proto, že ECB dosud ve zpřísňování měnové politiky zaostávala za většinou velkých centrálních bank. Jakékoliv menší zvýšení sazeb by proto pro trhy bylo výrazným zklamáním a vedlo by k dalšímu silnému propadu evropské měny.

Sídlo Evropské centrální banky

Další výpad proti inflaci. ECB zvedla sazby na třináctileté maximum

Evropská centrální banka (ECB) na zasedání Rady guvernérů podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o dalších 0,75 procentního bodu. Posunula ji tak na dvě procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2009. Zpřísňováním měnové politiky se ECB snaží dostat pod kontrolu inflaci. Banka rovněž uvedla, že do budoucna počítá s dalším zvyšováním úroků. Při rozhodování o nastavení sazeb ale bude vycházet z výhledu inflace a hospodářského růstu.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že aktuální zvýšení sazeb bylo očekávané, bude mít na kurz eura vůči dolaru vliv především rétorika představitelů ECB ohledně dalšího možného zpřísňování. Z vyjádření představitelů ECB se dosud zdálo, že základní úroková sazba se vyšplhá přibližně na úroveň 2,5 procenta. Podle našich odhadů bude muset Rada guvernérů zvyšovat sazby výrazněji a zpřísňování bude pokračovat i v průběhu roku 2023, což je něco, s čím trhy dosud nepočítají. Pokud se tak stane, povede to ve střednědobém horizontu k posilování společné evropské měny.

Půjčky v eurech se prodraží

Vysoký úrokový diferenciál mezi korunou a eurem vedl v poslední době k tomu, že firmy, které mají příjmy v eurech, začaly ve velkém přecházet na půjčky v evropské měně. Na konci letošního srpna měly firmy podle dat České národní banky půjčeno 1,29 bilionu korun, z toho 566 miliard v cizí měně, tedy především v eurech.

Zatímco celkový objem jejich dluhů meziročně vzrostl o 138 miliard korun, objem úvěrů v českých korunách se o 62 miliard snížil. Objem dluhu v cizí měně tedy vzrostl za jediný rok o 200 miliard. Ze strany exportních firem jde o logický krok, který snižuje jejich náklady na obsluhu dluhu a také minimalizuje kurzové riziko. Spolu s dalším zpřísňováním měnové politiky ze strany Evropské centrální banky se však tato výhoda může brzy ztratit.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme