Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Češi vyráží do ciziny, i letos s omezeními

Covidový pas. Propustka ke strávení dovolené za hranicemi.
ČTK
Viliam Buchert

Cestování generuje nejenom obrovské peníze, ale v posledních dvou letech kvůli nemoci covid-19 i obrovské problémy. Díky očkování se situace zlepšuje, ale vyhráno ještě není. Rizikové budou právě probíhající prázdniny. 

Reklama

Premiér Andrej Babiš loni v létě nejdříve vyzýval občany, ať raději zůstanou doma a cestují po Česku. Pak ale propadl bludu a z křišťálové koule věštil, že „už bude líp“.  

Nařídil tehdejšímu (a opět i současnému) ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, že roušky nejsou potřeba, že restrikce se mají zrušit a vyrazil na dovolenou na Krétu.  

Mezitím se už statisíce Čechů opalovalo v Chorvatsku a v jiných zemích. Varování některých odborníků bral vážně málokdo. A pak přišla katastrofa - lockdowny lemované desítkami tisíc mrtvých. 

Může se něco podobného zopakovat i po letošních prázdninách? 

Kvůli masivnímu očkování to, doufejme, není pravděpodobné. Ale určité riziko přenosu nákazy kvůli hromadným přesunům lidí při letních dovolených pořád existuje. Na místě je proto určitá opatrnost, ohleduplnost k ostatním a pokud je to potřeba, i dodržování některých opatření. Když teď úplně všechno hodíme kvůli cestování za hlavu, čeká nás další pohroma. 

První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Viliam Buchert: ČSSD prošustrovala miliardy, teď je chce z daní úspěšných

ČSSD, která se při řešení pandemie podílela ve vládě na někdy nesmyslném utrácení miliard korun a přispěla k obrovskému zadlužování země, si našla v předvolebním boji velkého nepřítele – úspěšné a bohaté. Od nich chce získat peníze, které sami socialisté prošustrovali.

Přečíst článek

Nosit někde v přírodě roušku či respirátor je nesmysl. Stejně jako je nesmysl bát se jít do restaurace či na výstavu. Ale po zkušenostech s dlouhým průběhem pandemie už víme, že zbytečně riskovat se v tomto případě nevyplácí. 

Cestování patří k velmi povznášejícím věcem, které naplňují naše životy.  Dodává nám energii, zlepšuje náladu, na cestách uklidníme duši i tělo a objevíme novou chuť do práce. Jenže i letos budou existovat země, které jsou kvůli koronaviru více nebezpečné než jiné. Pamatujme na to. Vir totiž nezná hranice, mutuje a dělá si co chce. 

Pokud nebudeme při cestování ani toto léto více obezřetní a ohleduplní, může se opět naplnit slavná věta z románu Rozmarné léto od Vladislava Vančury: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.“ 

Nové lockdowny by byly pro českou ekonomiku, některé firmy, živnostníky, školství i širokou veřejnost další tvrdou ránou do vazu.

Foto: ČTK 

Tereza Zavadilová, CEO newstream agency

Vítejte na newstream.cz

Nový web nabízí rychlé a moderní ekonomické zpravodajství z domova i světa. Newstream bude inspirovat k úspěchu. A bez paywallu.

Přečíst článek
 

Reklama

Související

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme