Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Češi vyráží do ciziny, i letos s omezeními

Covidový pas. Propustka ke strávení dovolené za hranicemi.
ČTK
Viliam Buchert

Cestování generuje nejenom obrovské peníze, ale v posledních dvou letech kvůli nemoci covid-19 i obrovské problémy. Díky očkování se situace zlepšuje, ale vyhráno ještě není. Rizikové budou právě probíhající prázdniny. 

Reklama

Premiér Andrej Babiš loni v létě nejdříve vyzýval občany, ať raději zůstanou doma a cestují po Česku. Pak ale propadl bludu a z křišťálové koule věštil, že „už bude líp“.  

Nařídil tehdejšímu (a opět i současnému) ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, že roušky nejsou potřeba, že restrikce se mají zrušit a vyrazil na dovolenou na Krétu.  

Mezitím se už statisíce Čechů opalovalo v Chorvatsku a v jiných zemích. Varování některých odborníků bral vážně málokdo. A pak přišla katastrofa - lockdowny lemované desítkami tisíc mrtvých. 

Může se něco podobného zopakovat i po letošních prázdninách? 

Reklama

Kvůli masivnímu očkování to, doufejme, není pravděpodobné. Ale určité riziko přenosu nákazy kvůli hromadným přesunům lidí při letních dovolených pořád existuje. Na místě je proto určitá opatrnost, ohleduplnost k ostatním a pokud je to potřeba, i dodržování některých opatření. Když teď úplně všechno hodíme kvůli cestování za hlavu, čeká nás další pohroma. 

První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Viliam Buchert: ČSSD prošustrovala miliardy, teď je chce z daní úspěšných

ČSSD, která se při řešení pandemie podílela ve vládě na někdy nesmyslném utrácení miliard korun a přispěla k obrovskému zadlužování země, si našla v předvolebním boji velkého nepřítele – úspěšné a bohaté. Od nich chce získat peníze, které sami socialisté prošustrovali.

Přečíst článek

Nosit někde v přírodě roušku či respirátor je nesmysl. Stejně jako je nesmysl bát se jít do restaurace či na výstavu. Ale po zkušenostech s dlouhým průběhem pandemie už víme, že zbytečně riskovat se v tomto případě nevyplácí. 

Cestování patří k velmi povznášejícím věcem, které naplňují naše životy.  Dodává nám energii, zlepšuje náladu, na cestách uklidníme duši i tělo a objevíme novou chuť do práce. Jenže i letos budou existovat země, které jsou kvůli koronaviru více nebezpečné než jiné. Pamatujme na to. Vir totiž nezná hranice, mutuje a dělá si co chce. 

Pokud nebudeme při cestování ani toto léto více obezřetní a ohleduplní, může se opět naplnit slavná věta z románu Rozmarné léto od Vladislava Vančury: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.“ 

Nové lockdowny by byly pro českou ekonomiku, některé firmy, živnostníky, školství i širokou veřejnost další tvrdou ránou do vazu.

Foto: ČTK 

Tereza Zavadilová, CEO newstream agency

Vítejte na newstream.cz

Nový web nabízí rychlé a moderní ekonomické zpravodajství z domova i světa. Newstream bude inspirovat k úspěchu. A bez paywallu.

Přečíst článek
 

Reklama

Související

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme