Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tomáš Kudela: Trhy se nadchly holubičím Fedem předčasně

Jerome Powell, šéf Fed
ČTK
Tomáš Kudela

Výstup ze zasedání FOMC (pozn. Federal Open Market Committee) ve středu 3. května 2023 pokládaly trhy za opatrný posun a komunikaci blízkosti vrcholu utahovacího cyklu. Fed totiž oznámil, že z jeho pohledu jsou už sazby dostatečně vysoko a že současná výše plní požadavek na zmírňování inflačních tlaků. Další růst sazeb už měl být závislý na datech a na vývoji v ekonomice.

Reklama

Trhy doufaly, že se tak vracíme ke standardnímu výhledu a že tlak na další růst sazeb bude slábnout s tím, jak klesá inflace v USA. Svou roli sehrál také stav amerického bankovního sektoru. Rozvolnění některých regulačních požadavků spolu s vysokou koncentrací vkladů od několika velkých vkladatelů dělá některým bankám v USA velké vrásky na čele a federální rezervní systém Fed je si vědom, že část bank nemusí další zvyšování sazeb ustát.

Ukazuje se však, že centrální banka USA má momentálně na zřeteli mnohem více cenovou stabilitu než problémy bank s neošetřeným kurzovým rizikem. Banky jsou však také zdrojem utažení, neboť rostoucí nejistota v bankovním sektoru tlačí nahoru mezibankovní úrokové sazby, od nichž se odvíjí i sazby pro firmy a domácnosti.

Fed podle očekávání zvýšil sazby o čtvrt bodu, je nejvyšší za šestnáct let

Nejvyšší za šestnáct let. Fed zvýšil sazby o čtvrt bodu

Americký Federální rezervní systém (Fed) schválil své desáté zvýšení úrokových sazeb za něco málo přes rok. V jednomyslném rozhodnutí, které trhy široce očekávaly, zvýšil Fed svou základní výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu. Zvýšení posouvá sazbu do cílového rozmezí 5 až 5,25 procenta, což je nejvíce od srpna 2007, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Tento výhled však trhu vydržel pouze do pátku 5. května 2023, kdy byla reportována data z amerického trhu práce. Počet nových pracovních míst dosáhl za duben 253 tisíc, poměrně výrazně nad očekávanými 185 tisíci místy. Velkým překvapením ale byl pokles míry nezaměstnanosti z 3,5 procenta na 3,4 procenta, když trhy počítaly s růstem na 3,6 procenta.

Zde se lámal chleba, neboť pokud Fed říká, že další růst sazeb závisí na datech a data ukazují na stále robustní trhy práce, naděje na pauzu ve zvyšování nebo dokonce pokles sazeb rozhodně nerostou.

Fed sám trhu opakovaně vysvětluje, že dokud nevychladne trh práce, nejsou vyhlídky na výraznější pokles sazeb na místě. Trhy se tak musely smířit s růstem rizika vyšších sazeb a spíše se zbavily spekulací na slabší dolar.

Prezident Spojených států Joe Biden.

Hra s ohněm. Neposunutí dluhového stropu by pro Američany znamenalo finanční apokalypsu

Polarizace americké společnosti udělala z dříve poměrně rutinního úkonu posunutí dluhového limitu opakující se politickou krizi, kdy opozice vydírá vládnoucí administrativu. Důsledky nejhorší varianty, tedy platební neschopnosti, by přitom pocítili obyčejní Američané.

Přečíst článek

Šok pro USA. Ekonomika zabrzdila, jak nikdo nečekal

Šok pro Američany. Ekonomika ve čtvrtletí zabrzdila, jak nikdo nečekal

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 1,1 procenta. Je to nečekaně prudké zpomalení z 2,6 procenta ve čtvrtém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu. Analytici očekávali, že největší ekonomika světa zpomalí růst pouze na dvě procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme