Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Bankovní identita v kryptopeněžence

Tereza Zavadilová: Bankovní identita v kryptopeněžence
Pixabay
Tereza Zavadilová

Stalo se takovou módou, že čím pochybnější investici někdo nabízí, tím halasněji se zaštiťuje pojmy jako „garantovaná investice”, „dozor České národní banky” či nově „bankovní identita”.  A tato móda je úřady podivně tolerována, ačkoli se množí zprávy o tom, kolik Čechů v pochybných investičních schématech přišlo o peníze. 

Reklama

Vykukové vydávající pochybné korporátní dluhopisy se často schovávali za větu - prospekt schválen Českou národní bankou. To neznamená nic víc, než že centrální banka schválila náležitosti papíru, nikoli kvalitu emitenta či investice. Bohužel řada lidí to nerozpozná. 

Nově několik tuzemských obchodníků s kryptoměnami láká na to, že jejich aplikace je ověřena bankovní identitou. Bankovní identita ovšem pouze prokáže identitu uživatele - a podobně tvrdé ověření má nastaveno každá kvalitní globální peněženka. Neznamená to ani trochu, že investice je bezpečnější. Jenom to má za cíl marketingově povýšit zcela neregulovanou investici do tradičního bankovního světa. Tak pozor na to. 

>>>>>>Další glosy a komentáře k aktuálnímu dění čtěte v naší rubrice Názory<<<<<<

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Bankéř Lubomír Lízal: Past elektronické identity, o níž se moc nemluví

Nevěřte tomu, že elektronická identita vám nemůže způsobit problémy. Stát totiž zřídí datovou schránku automaticky, píše v komentáři pro newstream.cz šéf Expobank CZ a bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Přečíst článek

Daniela Pešková

Malé banky nastavily spořitelně zrcadlo, musela se změnit, říká bankéřka Pešková

Jak ne příliš oblíbený ústav během pár let přeměnit na moderní banku, která bude oporou střední třídy? Pojďme dát drobným klientům to, co bohatí znají už dávno, říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny a nejvýše postavená bankéřka v Česku. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Bitcoin rychle stoupá. Svědčí mu dubnový nárůst nezaměstnanosti v USA

Bitcoin rychle stoupá. Svědčí mu dubnový nárůst nezaměstnanosti v USA

Přečíst článek

Bitcoin padá a s ním i zbytek kryptosvěta. Investoři vytahují zisky, než Fed rozhodne o sazbách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme