Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Mají odbory ještě smysl? Odpověď bude znovu hledat Josef Středula

Josef Středula pokračuje v roli odborářského předáka
Profimedia
Stanislav Šulc

Josef Středula pokračuje v roli odborářského předáka. Klepnutí přes prsty, které v posledních měsících dostal, by ho mohlo nasměrovat k lepším výkonům.

Reklama

Česko zatím stále ještě je průmyslovou zemí. A proto musí počítat se silnou rolí odborů. Dokonce tak silnou, až může připomínat politické hnutí. Právě tak se ji v posledních letech snaží definovat dlouholetý odborářský boss Josef Středula a vlastně se mu to i daří.

Přinejmenším do té míry, že odbory reálně neztrácejí moc, ačkoli jejich skutečná a faktická úloha ve společnosti rapidně klesá kvůli neschopnosti přeorientovat se na jiné práce než ty z přelomu 19. a 20. století.

I tak jsou odbory členy takzvané tripartity, účastní se připomínkového řízení legislativního procesu a většina vlád jim vždy učiní nějaký ústupek, i kdyby škrty měly být jakkoli razantní.

Staronový předseda ČMKOS Josef Středula

Odborářská revoluce se nekoná. Středula je opět v čele centrály

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula, který před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků. Na mimořádném sněmu v Praze ho zvolili odboráři a odborářky. Získal 64 ze 112 platných hlasů. Podle některých předáků je to slabý mandát. 

Přečíst článek

Symbol úpěchu i pádu

Vítězství Josefa Středuly bylo v poslední dekádě tak silné, až odborový předák pocítil touhu přetavit je v politickou moc. To se v posledních letech stalo téměř všem šéfům odborů, ale na rozdíl od nich Středula necílil na Parlament, ale rovnou na prezidenta.

A v mnoha očích to byl poměrně solidní levicový kandidát, který byl více levicový a liberální než socialistický. Pro svou škodu byl až moc městský, což se v Česku nenosí.

Nyní Středula po podivném zaškobrtnutí kvůli neplaceným příspěvkům opět stanul v čele největšího odborového svazu v zemi. Dostal relativně málo hlasů na to, že proti sobě neměl vážnějšího kandidáta. Případní zájemci si zase stěžovali, že se volba koná příliš narychlo a že nedostali dostatečný prostor na přípravu. Padla i poměrně vážná obvinění z toho, že většina z toho, co je dnes na odborech špatně, reprezentuje právě Středula.

Odboráři hledají šéfa. Středula skončil kvůli neplacení příspěvků

Středula už není šéfem odborů. Dojel jsem na lajdáctví, budu kandidovat znovu, reagoval

Odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula není předsedou této centrály, přišel tak o pravomoci šéfa odborů. Důvodem jsou pochybnosti kolem jeho členství v odborech kvůli neplacení členských příspěvků.

Přečíst článek

Koho vlastně chránit?

Pro Josefa Středulu se tak opětovná volba odborovým bossem může poměrně brzy zajíst. Bude muset čelit sílící nevoli různých odborářských osobností, které se těšily, že jej nahradí a nebylo jim to (alespoň dle nich samých) umožněno. Bude muset čelit sílícímu tlaku na výkonnost odborů jako takových. S tím, jak se ve světě prosazuje stále více regulací na jedné straně a stále více podnikatelů se rozhoduje o přesunu výroby jinam, poroste tlak na to, aby odbory v zájmu zachování pracovních míst držely pusu a krok.

A pak tu bude také komplexní deindustrializace, k níž v Evropě nejspíš postupně začne docházet. Jenomže české odbory umí hájit práva jen zaměstnanců v těžkém průmyslu, případně ve státní správě. Jim umí prodat vizi sociálně spravedlivějšího zaměstnání, kde se vše měří jen a jen penězi navíc (třeba příspěvkem na dovolenou).

Středula

Odboráři vyhrožují dalšími protesty, pokud vláda nezačne jednat

Odboráři jsou připraveni pokračovat v protestních akcích, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Petr Fiala (ODS) už dopoledne řekl, že kabinet nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. „Ustoupili bychom od dobré budoucnosti,“ prohlásil premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů.

Přečíst článek

Ale v ekonomice roste celý zástup takzvaných ičařů bez větších sociálních jistot, kteří se přitom stávají novodobými „klienty“ odborů.

Vlci se sbíhají

I nad tím se bude muset Josef Středula ve svém dalším angažmá zamyslet. Tedy pokud chce navázat na relativně úspěšná dosavadní léta.

Nejhorší by totiž bylo, pokud by se rozhodl další léta v roli odborářského bosse jen tak odkroutit v roli kluka z plakátu, který působí dobře v televizi a nadává na vládu. Vlků, kteří touží jej vystřídat, se v současnosti trénuje celá řada.

Další komentáře Stanislava Šulce

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme