Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Kalousek dal TOP09 za uši

Miroslav Kalousek
ČTK
Jana Havligerová

Politická komentátorka Newstreamu Jana Havligerová si ve svém pravidelném nedělním sloupku vzala na paškál stranu TOP 09, manažery ČEZ i primátora Hřiba.

Reklama

Vicepremiér, ministr vnitra Vítr Rakušan je velmi dotčený, že se primátor Prahy Zdeněk Hřib rozhodl pro silové řešení a hodlá uzavřít pražské asistenční centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům. Není to podle něj fér, protože na relokačních mechanismech usilovně pracuje, a jak zdůrazňuje, relokace se mohou podařit částečně na základě pozitivních motivátorů. I na pozitivních motivátorech se už pracuje a dokonce se zapojí také um lidí z PR, aby se informace dostaly k uprchlíkům. No prosím. Tak si všichni uvědomte, že negace k pozitivním motivátorům nepatří. 

Český premiér Petr Fiala a polský premiér Mateusz Morawiecki

Plyn a uprchlíci. To byla hlavní témata setkání Fialy a Morawieckého

Česko bude s Polskem dál intenzivně jednat o energetické infrastruktuře, především o obnově projektu plynovodu Stork II nebo o využití kapacit polských LNG terminálů pro Česko. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po pátečním jednání se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Premiéři se v Praze také dohodli, že budou společně požadovat po Evropské unii nové prostředky na zvládnutí migrace z Ukrajiny.

Přečíst článek

Miroslav Kalousek sám sobě položil otázku běžného voliče a zkoumal, v čem je TOP09 jedinečná a proč ji volit. V zahraniční politice to podle něj zastane Petr Fiala, na rozpočtovou odpovědnost partaj trestuhodně rezignovala, a manželstvím pro všechny to nedožene. Takže odpověď na položenou otázku vlastně neexistuje a tudíž ani voliči, soudí Kalousek. Má pravdu otec zakladatel. Ale jedno eso TOP09 má. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová rozumí úplně všemu a je připravená o rozumy se kdykoli podělit.

Veřejný prostor plní diskuse a hádky o vysoké odměny manažerů skupiny ČEZ. V době, kdy se enormně zdražují nejen energie, ale i potraviny a tak dál, se to sice dá pochopit, ale je to debata mimo mísu. Mnohem podstatnější je, jakou výši dividendy elektrárenská společnost vyplatí, a kolik tudíž získá stát, a jak se získanými miliardami naloží. Takže: Není spíš na pováženou, že právě letos má vyplácená dividenda poklesnout na 44 korun na akcii?

elektroměr, elektřina

Dividendy ČEZ vynesou státu 16,6 miliardy. Ten je dá občanům, aby jim ulevil od drahých energií

Stát by měl z dividendy ČEZ letos získat celkem 16,6 miliardy korun, se kterými již počítá ve státním rozpočtu. Použít je chce na pomoc občanům. Při dnešních interpelacích ve sněmovně to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Potvrdil přitom dřívější informaci, že představenstvo firmy navrhne na valné hromadě výplatu dividendy z loňského zisku 44 korun na akcii. To by znamenalo, že všem akcionářům vyplatí dohromady 23 miliard korun. Stát je se 70 procenty akcií majoritním akcionářem firmy.

Přečíst článek

Další politické sloupky Jany Havligerové čtěte zde

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme