Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plány koalice? Ochrana volného trhu i sociální odvody pro rodiče a prarodiče

Podpis dohody o vládní koalici
Twitter Petra Fialy
Stanislav Šulc

ODS zveřejnila na webových stránkách koaliční dohodu, kterou strany podepsaly. Jaké jsou ekonomické priority nejpravděpodobnější vlády, která bude řídit zemi v následujících letech? Překvapivě je mezi nimi i podpora herního průmyslu.

Reklama

Dvanáct priorit si vytkla pětičlenná koalice v dokumentu, který by měl být základem budoucího vládního prohlášení.

„Česká republika má za sebou nejtěžší období polistopadové historie. Naše země se musí vypořádat nejen s následky světové pandemie, ale i s následky bezohledné nezodpovědnosti předchozí vlády,” hlásá dokument podepsaný všemi lídry pěti koaličních partnerů.

„My jako vláda vzešlá z voleb reprezentující většinu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, víme, že je potřeba tyto rány zacelit. Že je nezbytné naši zemi vrátit do dobré kondice,” pokračují lídři ve společném stanovisku.

Ke klíčovým bodům by měla patřit stabilizace veřejných financí, orientace na NATO a Evropskou unii, penzijní reforma či podpora svobodného trhu.

„Naše země potřebuje odpovědnou rozpočtovou politiku, která zabrzdí nesmyslné rozhazování peněz daňových poplatníků, nalezne úspory a stanoví dlouhodobé směřování veřejných financí a v co nejkratší možné době zajistí rozumné hospodaření státu,” hlásá první bod věnovaný stabilizaci veřejných financí.

vládní koalice

Dalibor Martínek: Rok 2022, boj o přežití a vláda sebevrahů

Všechno se skládá jako puzzle. Z postupně se vynořujících informací se rýsuje jasný, a dost děsivý obrázek české ekonomiky v příštím roce. Hlavně pro chudé. A také pro vládu.

Přečíst článek

Co dalšího si koalice, které mají v nové sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů, předsevzaly? Nabízíme několik bodů z detailního programu. Vybíráme zejména ty jasně formulované s přímým dopadem na podnikatele i běžné občany.

O bydlení

„Připravíme nové finanční nástroje na výstavbu dostupných nájemních bytů formou půjčky od EIB a garancí státu za úvěry. Čtvrtý rok volebního období touto formou vybudujeme 10 tisíc nájemních bytů ročně navíc.”

„Snížíme DPH u výstavby či rekonstrukce bytů a domů.”

„Zkrátíme odpisovou dobu na 20 let, abychom investory motivovali k výstavbě nájemního bydlení.”

„Snížíme odpisovou lhůtu ostatních budov kromě bytových u investic s minimální spotřebou (fotovoltaické panely na střeše, využívání dešťové vody, tepelné čerpadlo pro vytápění).”

Alena Schillerová, ministryně financí

Inflace nebude přechodná. Schillerová je mimořádně ve shodě s ČNB

Vrcholné hospodářskopolitické instituce v ČR definitivně přestávají předpokládat, že nynější rapidní tuzemská inflace je pouze přechodnou záležitostí. Ministryně financí Alena Schillerová dnes uvedla, že v nové prognóze, kterou její úřad vydá v úterý, počítá pro příští rok s šestiprocentní průměrnou inflací.

Přečíst článek

O podnikání

„Umožníme vést účetnictví a daňovou evidenci v eurech.”

„Zatraktivníme vydávání zaměstnaneckých akcií.”

O digitalizaci

„Co nejrychleji  zrušíme povinnosti nosit u sebe průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak.”

„Otevřeme data komerčnímu i neziskovému sektoru a přizveme je, aby se tak podílely na rychlejším rozvoji digitálních služeb veřejné správy a privátního sektoru.”

O dopravě

„Zastavíme práce na kanálu Dunaj-Odra-Labe a zrušíme jeho územní rezervy v dotčených obcích.”

„Urychlíme stavbu železničního napojení Letiště Václava Havla.”

Česká národní banka v Praze

ČNB šokovala. Sazby zvýšila o 1,25 procentního bodu

Česká národní banka zaskočila trh nečekaně razantním zvýšením sazeb. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, Analytici přitom očekávali zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. ČNB také zhoršila odhad vývoje ekonomiky a čeká vyšší inflaci. Koruna v reakci na krok centrálních bankéřů prudce zpevňuje z 25,55 za euro pod 25,40. 

Přečíst článek

O veřejných financích

„Zvýšíme limit pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun.”

„Odstřihneme firmy z daňových rájů od veřejných peněz.”

„Podpoříme minimální daň z příjmů právnických osob na půdě EU a OECD, která zajistí, aby se zisky mezinárodních korporací danily tam, kde vznikají.”

„Zavedeme možnost odečíst si z daní platby za pečovatelské služby (do určitého limitu).”

O kultuře

„Rozpočet Ministerstva kultury (bez náhrad církvím) bude směřovat k jednomu procentu státního rozpočtu.”

„Prosadíme transformaci Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize včetně strategické podpory herního průmyslu.”

„Hospodaření veřejnoprávních médií podrobíme kontrole Nejvyšším kontrolním úřadem.”

Petr Fiala, ODS

Fialova vláda sleví z předvolebních slibů ohledně osekání dluhu, euro nepřijme

Uniklé fragmenty programového prohlášení vlády v ekonomické oblasti naznačují, že pravděpodobná Fialova vláda poněkud sleví z razance předvolebních slibů obou koalic, které ji tvoří, a to přímo v klíčové oblasti veřejných financí.  

Přečíst článek

O sociálních tématech

„Zvýšíme limity pro dohody o provedení práce a pracovní činnosti.”

„Zavedeme automatickou valorizaci minimální mzdy.”

„Zkrátíme dobu potřebnou pro dosažení nároku na důchod.”

„Zavedeme možnost platit jedno procento svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům.”

>>>>>>Zajímáte se o politická témata? Čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme