Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Utrpení vládních poslanců a drahá Alena

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí
ČTK
Jana Havligerová

Poslanci v minulém týdnu nestihli prodebatovat ani jeden z významných zákonů, který byl zařazen na program schůze sněmovny. Rozpravu opanovaly obstrukce opozice. Vzhledem k tomu, že Karel Havlíček za ANO bude zvolen na post místopředsedy dolní komory bůhví kdy, a šéf SPD Tomio Okamura nikdy, může si už teď vládní koalice na každý měsíc naplánovat jedno, možná i dvě mimořádná plenární zasedání.

Reklama

Vládní poslanci si vůbec dost užili. Zmatek do jejich řad vnesly falešné sms zprávy informující některé z nich, že mají nastoupit do karantény, protože se dostali do kontaktu s osobou pozitivně testovanou na koronavirus. Ministerstvo zdravotnictví to považuje za útok na pandemický zákon a boj s covidem. Kromě nespecifikovaných právních kroků hodlá podat i trestní oznámení. To jako vážně?

Ministerstvo financí v době působení Aleny Schillerové v čele úřadu zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř dva miliony korun, informoval server Seznam Zprávy. Ta jejich tvorbu používala na prezentaci vlastní osoby na Instagramu či Facebooku. Exministryně se brání, že to není pravda. Třeba slavné foto – ministryně a páv, i další snímky osobnějšího rázu prý platilo hnutí ANO. Tak určitě.

Karel Janeček na Českém slavíku

Politický diář Jany Havligerové: Chytrá horákyně, náš vzor

Senátoři podebatovali o návrhu Fialova kabinetu na zmrazení platů ústavních činitelů a poté zvolili to nejsnadnější řešení, které mají k dispozici. Novelou zákona, kterou už schválila sněmovna, se rozhodli nezabývat, ta tudíž putuje přímo k podpisu prezidenta republiky. Zeman oznámil, že normu vetovat nebude. Pokud si vzpomínáte, že vloni na podzim tentýž Senát podobný návrh zamítl s tím, že se jedná o populistické předvolební gesto, pamatujete si to správně. Časy se ale mění, a tak si senátoři vzpomněli na chytrou horákyni.

Přečíst článek

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek válí

Vláda chystá další protiepidemická opatření, část z nich už nakousl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde člověk do karantény do práce“, pravil ministr. Brněnský hantec, na který Válek častou nesrozumitelnost svých promluv odkazuje, fakt dokáže divy.

Přečíst článek

Kandidát pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský při návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech 7. prosince 2021.

Politický diář: Hlavně neskákat na špek, piráti

Prezident Zeman nejmenováním Jana Lipavského (na snímku při návštěvě hlavy státu v Lánech) na post ministra zahraničí zamířil na nejslabší článek pětikoalice. Doufejme, že mu piráti neskočí na špek, a nezačnou se bouřit proti nastolení vlády. Snad jim dojde, že trvat na tom, aby vláda byla jmenována kompletně včetně jejich kandidáta, může znamenat i několika měsíční odklad nástupu nového kabinetu. Zhoubný odklad.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme