Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Čekání na horší časy

Mimořádný sněm hnutí STAN, 23. července 2022, Hradec Králové. Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.
čtk
Jana Havligerová

Starostenskému hnutí dala kauza Dozimetr a další politické maléry větší ránu, než kde kdo odhadoval. Starostové a nezávislí by se podle červnového výzkumu agentury Median nedostali do parlamentu, ve srovnání s květnem ztratili téměř polovinu voličů. Sněmovní volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29 procent hlasů. Vede o parník, druhé ODS by dalo hlas 16,1 procenta voličů.

Reklama

Třetí příčku by podle výzkumníků obsadili okamurovci, do sněmovny by se dostali ještě Piráti a s odřenýma ušima TOP09 a také ČSSD. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny jsou i lidovci. Model sice nezahrnuje volební koalice, ale i tak by se Fialova vláda konečně měla chytit za nos a přijít s něčím jiným než s ukolébavkami.

"Blbá nálada" se šíří

Politici obvykle říkají, zvlášť v případě negativních výsledků, že výzkumy voličské přízně nejsou moc směrodatné. Tak tedy něco z průzkumu nálad domácností a firem, který dělá Český statistický úřad: Rekordní počet respondentů se obává zhoršení vlastní finanční situace, blízko historického maxima je i počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou situaci hůř než v posledních dvanácti měsících. Podobně špatně vnímají současnou situaci také průmyslníci a obchodníci. Slyšeli už vládní politici něco o sebenaplňující předpovědi? Ten fenomén by si rozhodně měli nechat vysvětlit.

Ministr vnitra Vít Rakušan mává analýzou, na jejímž základě hodlá zrušit 6 700 nepoužívaných zákonů, vyhlášek a vládních nařízení. Jak zdůrazňuje, jsou to zákony bez právních účinků, které ale nikdo formálně nezrušil, takže zbytečně zaplevelují právní řád. Kolikátý politik v pořadí, který s něčím podobným přichází je, ani nemá smysl počítat. Stručně – Rakušan objevil Ameriku. Tím tedy pan předseda padající STAN nepodrží.

Michal Šmarda, předseda ČSSD

Politický diář Jany Havligerové: Volby se blíží. Zachraň se, kdo můžeš

Sociální demokracie kandiduje do vedení několika obcí spolu s komunisty, v Táboře k sobě navíc přibrala ještě SPD, vše pod hlavičkou „Šance pro Tábor“. Podle šéfa socialistů Michala Šmardy se jedná „o místní specifikum,“ tamní kandidátku prý nezrušil z úcty k současné táborské místopředsedkyni ČSSD Olze Bastlové. Ta podle něj garantovala, že to nebude znamenat žádný ideový kompromis. No tě pic.

Přečíst článek

ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Balaš zahájil boj proti víceletým gymnáziím, Válek objevil covid-19

Novopečený ministr školství Vladimír Balaš chce nechat prověřit přínos víceletých gymnázií a dopad jejich existence na druhý stupeň základních škol. Zastáncem víceletých gymnázií, jak přiznává, není. V době, kdy se nebývale rozevírají sociální nůžky, rozpoutat třídní boj ještě na poli vzdělávání, to je hodně velká zabedněnost. Nebo záměr? Na vlastní reprezentanty včetně ministrů má STAN mimořádně šťastnou ruku.

Přečíst článek

Šéf ČEZ Daniel Beneš (vlevo) a ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN)

Dalibor Martínek: Drahé energie? Vláda má polovičatá řešení. Vyšší daně nic nevyřeší

Staronový šéf Starostů Vít Rakušan přichází s myšlenkou vyššího zdanění energetických firem. To už jsme mohli mít ve vládě rovnou socialisty, napadne jednoho. Ale Rakušan není sám v nápadech, jak na blížící se energetickou chudobu. Ministr průmyslu za stejnou partaj Jozef Síkela již mnoho měsíců rozpracovává jakýsi levný tarif energií. Pořád o něm nic moc nevíme. Minulá vláda Andreje Babiše zase ulevovala lidem odpouštěním daně z přidané hodnoty za energie.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme