Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Postcovidový restart nikde. Jen intenzivnější pesimismus spotřebitelů i firem

exekuce
iStock
Petr Dufek

Nejenom český, ale unijní průzkum nálad potvrzuje zhoršení podnikatelského a spotřebitelského sentimentu. V případě spotřebitelů jsou negativní výsledky nálad srovnatelné se situací na začátku pandemie v roce 2020, v případě podnikatelů jsou výrazně lepší než tehdy, ale i tak se měsíc od měsíce zhoršují.

Reklama

Ekonomická nálada v Evropské unii se v červnu zhoršila, zejména kvůli nárůstu pesimismu ve stavebnictví a mezi spotřebiteli.

Zatímco současnost hodnotí firmy pozitivněji než třeba před měsícem, obavy z budoucnosti zhoršují jejich očekávání pro další měsíce. Tomu odpovídá i zvýšený index nejistoty, který se už na začátku války na Ukrajině výrazně zvýšil. Místo očekávané úlevy po dvouletém období covidu přišlo období válkou a inflací vybuzené nejistoty.

Budoucnost mají firmy zatím spojenou s nižší zaměstnaností a vyššími cenami, i když inflační očekávání poněkud ustoupila – s výjimkou obchodu – ze svých maxim. Přesto i nadále zůstávají inflační očekávání pod vlivem zpráv o vývoji cen energií, surovin, dopravy výrazně nad dlouhodobým průměrem.

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.

Hlavní ekonomka Světové banky: Fed zaspal. Globální recesi už se nejde vyhnout

Hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová pochybuje, že se americké a světové ekonomice podaří vyhnout recesi vzhledem k prudkému růstu inflace a úrokových sazeb a také vzhledem ke zpomalení tempa růstu v Číně.

Přečíst článek

ČR není z pohledu vývoje nálad výjimkou

Při pohledu na výsledky českého průzkumu asi nepřekvapí, že sentiment v průmyslu poklesl a že výsledky, pokud jde o zakázky a zaměstnanost jsou výrazně slabší, než by odpovídalo postcovidovému restartu… zatímco inflační očekávání zůstávají i nadále vysoká.

Opatrnější jsou už ve svých výhledech i firmy ve službách, které přehodnotily očekávanou poptávku směrem dolů, zatímco dál počítají se zvyšováním cen i nabíráním nových pracovníků. Zajímavé jsou i výsledky průzkumu v obchodě, kde podnikatelé zůstávají poměrně dost optimisticky naladěni – pokud jde o následující měsíce – a to i navzdory předpokládanému dalšímu růstu prodejních cen.

Martin Řezáč, Erste a AKAT ČR

Martin Řezáč: Inflace přestane růst. Bude to pro všechny úleva

Akciové trhy patrně na úplné dno ještě neklesly. Počkal bych s většími nákupy spíše až do podzimu, budeme už chytřejší, říká šéf Erste Asset Managementu v ČR a zároveň šéf Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky by si podle něj měly dát pozor, aby přílišným růstem sazeb nezadusily ekonomiku na dlouho.

Přečíst článek

Celkově průzkum důvěry napříč EU ukazuje, že z budoucnosti mají obavy především spotřebitelé. Jejich očekávání budoucí finanční situace se dostalo na rekordní minimum, uvádí zpráva Evropské komise. Konkrétně, index ekonomické nálady v EU se meziměsíčně snížil o 1,7 bodu na 102,5 bodu, v České republice pak klesl o dva body na 94,6 bodu.

Navíc i inflační očekávání spotřebitelů zůstávají velmi vysoká, a proto nelze předpokládat, že by se v takovém rozpoložení hrnuli nakupovat. Platí to i pro ČR, kde se na domácí poptávku letos nelze s ohledem na pokles kupní síly obyvatel vůbec spoléhat. Zvlášť, když velká část obyvatel ještě netuší, kolik si v zimě připlatí jen za energie.

účty, ilustrační foto

Průzkum: Polovina Čechů žije od výplaty k výplatě. Další zdražování může mít fatální následky

Životní úroveň Čechů prudce padá. Domácnosti hodnotí svoji ekonomickou situaci podobně jako za minulé krize před více než deseti lety. Polovina lidí dotázaných v květnovém průzkumu agentury STEM uvádí, že nemůže vyjít se současným příjmem. Dvě pětiny se děsí budoucnosti v podobě dalšího zdražování.

Přečíst článek

Reklama

Související

Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce, uvádí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme