Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ulil si Babiš miliony? Policie bude vyšetřovat všechny z Pandora Papers

Andrej Babiš
ČTK
Stanislav Šulc

Další únik dat z offshorových struktur. V Pandora Papers jsou jména tří stovek Čechů a čtyři desítky Slováků. Transakce začne prošetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Reklama

Francouzský zámeček Bigaud se může stát noční můrou Andreje Babiše. Tato luxusní nemovitost jej totiž dostala na seznam takzvaných Pandora Papers, které rozkrývají tisíce problematických transakcí po celém světě.

Podle serveru Investigace.cz, který se na odhalování a interpretaci dat z uniklých dokumentů podílel za Českou republiku, totiž současný český premiér v roce 2009 založil komplikovanou síť offshorových firem s jediným účelem: aby mohl nepozorovaně pořídit šestnáct nemovitostí na Azurovém pobřeží v celkové hodnotě 15 milionů eur včetně zmíněného zámečku.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: A takhle my si tu žijeme

Máme fungl novou dálnici Praha – Brno, ohlásil premiér Babiš poté, co s tuplovaným ministrem Havlíčkem slavnostně uvedli do provozu modernizovanou D1. Na některých úsecích přitom práce v okolí dálnice potrvají i v dalších měsících a v příštím roce se její části dokonce znovu uzavřou. Nic nového.

Přečíst článek

„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ cituje server Investigace.cz bývalého vyšetřovatele finanční kriminality a současného konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamila Koubu.

„Poskytl jsem půjčku, která byla řádně zdaněna,“ řekl premiér a šéf ANO Babiš k aféře Pandora Papers pro iDnes a odmítl, že by pral nějaké peníze. „Nechme konat orgány činné v trestním řízení,“ uvedl pro stejný server ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV bude ve věci konat a to nejen ohledně premiéra České republiky, ale i všech občanů ČR, kteří jsou v tzv. kauze Pandora Papers uvedeni,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Babiš však není jediným z českých občanů, kteří se v aktuálním úniku tajných dokumentů objevuje. „V projektu Pandora Papers se objevuje více než 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, bankéř, lokální politici, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka. Na Slovensku jsou čísla mnohem nižší. V dokumentech se vyskytuje přes 40 Slováků a 48 offshorových firem s vazbou na Slovensko,“ uvádí server Investigace.cz.

A Babiš také není jediným stávajícím či bývalým politikem, který se zde najde. Komplikované machinace přes offshorové struktury využíval například ruský prezident Vladimir Putin, jordánský král nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nemusí jít o zločin

Na rozkrývání Pandora Papers se podílelo konsorcium 600 novinářů po celém světě. Za Českou republiku to byl tým Investigace.cz, který se již v minulosti podílel na obdobném úniku známém jako Panama Papers. „Projekt Pandora Papers, pojmenovaný po legendární Pandořině skříňce, ve které bylo zamknuto všechno zlo, bědy a svízele světa, je vybudovaný na analýze dvanácti milionů dokumentů uniklých ze čtrnácti právních kanceláří, jež poskytují offshorové služby,“ popise český tým.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš nebývale zchudl. Klesl v žebříčku miliardářů

Premiér Andrej Babiš během svých premiérských přišel o 43 miliard korun. V žebříčku miliardářů sestavovaným týdeníkem Euro se propadl až na 6. místo.

Přečíst článek

Zároveň připomíná, že ne vždy musí jít o zločin. A to platí také v případě Babišova nákupu nemovitostí, které navíc podnikl před 12 lety, tedy v době, kdy byl mezinárodně úspěšným podnikatelem a nebyl politikem ani jinak veřejnou osobou.

„Důkazy, že byl spáchán zločin, nemáme. Dokonce ani netvrdíme, že byl zločin spáchán. Jen předkládáme, analyzujeme a dáváme do kontextu čistá data. Interpretaci dokumentů jsme nechali na expertech a v konečném důsledku i na čtenářích. Nicméně máme za to, že celé schéma vyvolává řadu otázek i podezření. Andrej Babiš by proto měl vysvětlit, kde vzal oněch 15 milionů eur neboli 381 milionů korun. A proč si objednal založení tak složitého finančního schématu, které původ těchto peněz dělá nedohledatelným,“ uzavírají čeští investigativci.

Český pavilon na Expu v Dubaji.

Jak přinést do pouště zeleň? Prohlédněte si český EXPO pavilon

Český pavilon na Expu v Dubaji láká nejenom na české sklářské umění, ale i technologické inovace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme