Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Orbánovi voliči chtějí pohádku, ne civilizovanou Evropu

premiér Viktor Orbán
čtk
Tereza Zavadilová

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz už asi bouchají šampaňské. Podle odhadů to vypadá, že opět budou sestavovat vládu, v pořadí už čtvrtou.

Reklama

Že ani šest opozičníků nedokáže porazit provařeného populistu, se může zdát jako celkem slabý výsledek, ale nebyla to rovná hra. Už před osmi lety Fidesz prosadil změnu hranic volebních okrsků tak, aby to vyhovovalo jemu. Krom toho samozřejmě vládnoucí strana měla na kampaň mnohem více peněz než šestice malých stran dohromady - konkrétně osminásobek.

Peníze a manipulace s okrsky nejsou fér, ale pořád to není nic proti propagandě, kterou jeho strana už dvanáct let zemi krmí. Mnoho Maďarů žije v iluzi, že Orbán vede „spravedlivý boj“ proti domněle prohnilým západním hodnotám - příznačné je, že také současné volby byly spojeny s referendem, které označuje sexuální menšiny za pedofily. Jeho voliči si myslí, že svět Maďarům ubližuje.

Viktor Orbán a Vladimir Putin

Nečekaný zvrat. Putin ztrácí dlouholetého spojence, Orbán drží s Evropou

Dlouholetý spojenec Vladimira Putina, maďarský premiér Viktor Orbán, překvapil politiky i politology. Prozatím dal místo Ruska přednost EU, píše server CNBC. Maďarsko podpořilo žádost Ukrajiny o členství v EU a také přijme ukrajinské uprchlíky.

Přečíst článek

Orbán zvítězil s heslem Válka nebo mír. S tím, že jeho vítězství je údajný mír. Maďarsko odmítá poskytnout Ukrajině zbraně či pouštět jejich dodávky přes své území. Podpora bránící se země by totiž podle Orbána znamenala „zatáhnout Maďarsko do války“. Orbán voličům řekl, že i přes současnou agresi chce, aby maďarskou jadernou elektrárnu dostavěli Rusové a aby země nepřišla o dodávky plynu a ropy.

Pohádku, že zastánci jakýchsi vykonstruovaných konzervativních hodnot vedou svatou válku proti uvolněným mravům Západu, vyprávějí v posledních letech populisté moc rádi. V muslimských i komunistických diktaturách, vypráví je Putin, slyšeli jsme je i v Česku, když si politici jako rukojmí brali syrské a afghánské uprchlíky pro hesla strašící voliče. Ti, kdo to dělají, ale nehrají jen nějaké abstraktní divadlo před domácím publikem. Oni mají na rukou skutečnou krev skutečných lidí, pokud mohli pomoci, neudělali to a ještě se zaštítili vypočítavou lží.

Orbánovi voliči si vybrali, že chtějí pohádku a ne civilizovanou Evropu. Jenže Putinova náruč nemá Maďarsku co nabídnout. Rozhodně ne nic dobrého a ani ropa a plyn to nezachrání, pokud s ním vyspělý svět definitivně ztratí trpělivost.

Dmytro Kuleba

Moskva dementovala, že mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou už musí odkývat jen Putin a Zelenskyj

Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij dnes popřel sobotní tvrzení Kyjeva, že příprava dohody mezi Ruskem a Ukrajinou pokročila natolik, aby o dokumentu mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Rozhovory vyjednavačů podle něj budou pokračovat v pondělí. Medinskij také uvedl, že ukrajinská strana zaujala "realističtější" pozici ohledně neutrálního a nejaderného statusu Ukrajiny, informovala agentura TASS.

Přečíst článek

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Politický diář Jany Havligerové: Politiků se radši na nic neptejte

Zajímá vás, jak to bude v případě nouze s (ne)dodávkami plynu, případně elektřiny, tepla, s cenami energií vůbec a kolik zaplatíte u benzínek? Ani se neptejte… Vláda, natož ministr průmyslu Síkela, vám stejně neodpoví.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Viktor Orbán

Netancujme, jak pískají. Orbánův Fidesz nechal vylepit billboardy proti šéfce Evropské komise

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme