Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

O více než pět tisíc korun si od 1. ledna polepší každý zaměstnanec s průměrnou mzdou a dvěma dětmi

Peníze, ilustrační foto
Olgierd / Creative Commons / CC BY 2.0
Lukáš Kovanda

Až se na Nový rok ráno každý průměrně vydělávající zaměstnanec v ČR, který má dvě děti, probudí do nového dne, bude mít automaticky o zhruba 420 korun vyšší čistý měsíční plat. Ročně to dělá přes 5000 korun v čistém.

Reklama

Přitom nedochází ke snížení sociálního a zdravotního pojištění, ani ke snížení daně. Od Nového roku 2022, tedy od soboty, se ale zvyšují slevy na dani. A to sleva na poplatníka a také sleva na dítě – od druhého dítěte výše.

Tyto dvě slevy budou od 1. ledna tedy až tak navýšené, že průměrnému zaměstnanci se dvěma dětmi celou daň vynulují (viz tabulka).

Růst platů od 1. ledna 2022 pramen: newstream.cz

A on či ona tak zaplatí pouze odvody. Takže státu zaplatí jen 4125 korun na odvodech a jinak už nic. Zatímco ještě dnes státu platí těch samých 4125 korun na odvodech a ještě 421 korun na dani, která je ponížena o slevy odpovídající roku 2021.

Z průměrné hrubé mzdy, která aktuálně činí 37 499 korun, tak dnes danému zaměstnanci zbývá v čistém 32 953 korun, ale 1. ledna už to bude 33 374 korun, tedy právě o oněch 421 korun měsíčně a pět tisíc ročně více. 

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank a členem Národní ekonomické rady vlády (NERV)

Platy ve státní sféře 2022

Platy 2022: Zjistěte, jak porostou výdělky ve státní sféře

Zvyšování platů ve státní sféře bude v roce 2022 nerovnoměrné. Zatímco zdravotníkům se zvýší platy dokonce o šest procent, zaměstnanci ve státní službě nedostanou nic navíc. Vyplývá to ze závěrů středečního jednání vlády.

Přečíst článek

Reklama

Související

Průměrná mzda loni ve 4. čtvrtletí stoupla na 46 013 korun, reálně opět klesla

Reálná mzda klesla podeváté v řadě. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na tu průměrnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme