Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zrušení pracovních lékařských prohlídek trhu prospěje, uleví firmám a lidi budou zdravější

Lukáš Kovanda: Zrušení pracovních lékařských prohlídek ekonomice prospěje, uleví firmám
Pixabay
Lukáš Kovanda

Zrušení povinných pracovních lékařských prohlídek pro nerizikové profese, které dnes oznámil ministr zdravotnictví, je z ekonomického hlediska rozumným krokem. Stejně tak zrušení vstupních lékařských prohlídek pro zaměstnance. Zaměstnavatelé totiž ušetří ročně vyšší stovky milionů korun, jelikož už nebudou muset vstupní a povinné prohlídky proplácet, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Odpadne jim také související zbytečná, leč zatěžující administrativa. Ušetřené peníze a čas tak budou moci využít smysluplněji, což ekonomiku jako celek jedině podpoří.

Hra na „vyšetření“

Pracovní prohlídky stejně velmi často představují pouze „hru“ na vyšetření. Lékař předstírá, že vyšetřuje, pacient, že je vyšetřován. Hlavní je lékařův podpis a razítko na příslušném dokumentu. Ten ovšem doprovází příslušné finanční plnění, které právě nemístně zatěžuje zaměstnavatele. Ti tak ročně utrácejí stovky milionů korun za pouhou „hru na lékařské vyšetření“.

Infarkt - ilustrační foto

Biohacking: Tělo vytváří nebezpečné látky. Homocystein musí odbourat, jinak hrozí infarkt

Až polovině populace hrozí závažný problém. V důsledku genetické mutace některých enzymů se jejich organismu nedaří odbourávat látku zvanou homocystein. Té se přitom tělo musí zbavit, jinak působí jako vnitřní zabiják. Biohackeři naštěstí vědí, jak organismu pomoct.

Přečíst článek

V rámci „hry na vyšetření“ se ovšem samozřejmě zaměstnanec musí do ordinace dostavit a lékař vyplnit příslušný dokument a dát razítko, aby bylo všechny náležitosti splněny, jak žádá zákon. To obírá o (pracovní) čas nejen zaměstnance, a tedy jeho zaměstnavatele, ale zejména samotného lékaře.

Lékaře se tudíž nyní budou moci místo plané administrativy a „hry na vyšetřování“ soustředit na vyšetřování skutečně nemocných, kteří do ordinace dorazili proto, že je něco opravdu trápí, a nikoli proto, že jim to nakázal zaměstnavatel.

Češi tloustnou

Stát tiše přihlíží katastrofě. Češi tloustnou a cukrovku bude brzy mít 1,3 milionu z nás

Nezdravý životní styl, alkohol a tloustnutí populace může za rychle rostoucím přírůstku lidí s cukrovkou druhého typu. Dnes jich je přes milion, do osmi let jejich počet vzroste na 1,3 milionu. Nejohroženější skupinou jsou přitom senioři.

Přečíst článek

Kapacita lékařů k vyšetřování skutečně nemocných pacientů by se tak mohla navýšit až o patnáct procent, což například pomůže včasněji odhalit závažnou chorobu. Dlouhodobě by tak mohlo zrušení povinných prohlídek paradoxně zlepšit zdravotní stav populace.

U nerizikových profesí, jakou jsou kancelářské práce, navíc nedává smysl, aby se o zdraví zaměstnance z nařízení zákona „staral“ zaměstnavatel. Starost o vlastní zdraví je především věcí každého občana, nikoli toho, kdo mu dává práci.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Téměř dva miliony Italů budou muset zřejmě zaplatit pokutu sto eur (asi 2500 korun) za to, že se do poloviny června nenechali očkovat proti COVID-19. Ve středu totiž vypršela lhůta, v níž mohli zdůvodnit, proč se očkovat nemohli. Informovala o tom agentura APA.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se zdráhali utrácet

Přečíst článek
Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme