Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nejhorší úroda obilí za deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva

Lukáš Kovanda: Nejhorší úroda obilí za deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva
ČTK
Lukáš Kovanda

Zemědělci vyhlíží nejhorší úrodu obilí za posledních více než deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Tuzemští zemědělci očekávají, že se jim letos podaří sklidit 6955 tisíc tun základních obilovin. To by byl nejhorší výsledek od roku 2012. V letech 2020 až 2022 se jim vždy nakonec podařilo sklidit přes osm milionů tun obilovin.

Sídlo holdingu Agrofert spojeného s expremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem v pražském Chodově.

Agrofert loni zdvojnásobil svůj zisk. Hlavním tahounem byly chemické továrny

Holding Agrofert loni více než zdvojnásobil zisk na 12,97 miliardy korun. Zisk vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun, uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Za růstem tržeb je podle něj zejména zvyšování cen v chemickém průmyslu, což byl důsledek výrazného zdražování vstupních nákladů firem.

Přečíst článek

Propad pod sedm milionů by byl skutečně citelný a nebývalý. Představoval by tlak na růst cen mouky a pekárenských výrobků v posledních měsících letoška a v první polovině roku příštího.

Ne vždy přesné odhady

Nutno ale říci, že první, červnové odhady sklizní bývají velmi často pesimističtější, než jaký je konečný výsledek. Například dle odhadu na základě dat z loňského června měla být konečná sklizeň obilovin loni v objemu 7161 tisíc tun. Ve skutečnosti činila 8 218 tisíc tun. Zemědělci tak loni sklidili o více než milion tun obilovin více, než kolik v červnu 2022 předpokládali.

pekař, ilustrační foto

Drama na pekařském trhu. Zejména venkov přišel kvůli inflaci o desítky malých pekáren

Pekárenský průmysl prošel loni dramatickým otřesem a z 800 pekáren jich postupně skončily desítky, především v malých městech a na venkově, a očekává se, že mohou skončit další. I když Svaz pekařů a cukrářů ČR loni na jaře očekával, že problém budou mít především velké a střední pekárny, nakonec bylo extrémní zdražení mouky a energií kritické pro malé, často rodinné podniky, řekl na brněnském veletrhu Salimatech výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Přečíst článek

Značnou roli samozřejmě bude i letos – jako každý rok – hrát počasí. To naposledy opravdu vysoce neblaze poznamenalo úrodu v roce 2018, kdy tehdejší neobvykle suché a teplé počasí způsobilo, že se sklidilo jen necelých sedm milionů tun obilovin. Nyní zemědělci předpokládají, že letošní úroda bude letos ještě o něco slabší než právě v katastrofálním roce 2018.

Pečivo podraží

Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat

Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat.

Přečíst článek

Letos se oproti loňsku osevní plocha základních obilovin rozšířila, takže případný pokles objem sklizně nenastane z důvodu menší osevní plochy, ale čistě z důvodu nižšího výnosu na hektar.    

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

 

Reklama

Související

Jablečný sad s jablky (ilustrační foto)

Kvůli konkurenci z Chile či jižní Afriky zůstane třetina českých jablek na stromech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme