Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Maďaři dnes zablokovali uvalení embarga EU na dovoz ruské ropy

Viktor Orbán a Vladimir Putin
ČTK
Lukáš Kovanda

Maďarsko i po dnešku blokuje uvalení embarga EU na dovoz ruské ropy. Maďaři tak činí přesto, že si už dříve vyjednali výjimku spočívající v tom, že mají čas se od ruské ropy odříznout až do konce roku 2024. Stejnou výjimku má v EU už jen Slovensko. Česko by se muselo odříznout do června 2024. Ostatní země EU by to musely zvládnout už letos. Chorvatsko ovšem zvažuje, že o výjimku zažádá taktéž.

Reklama

Zástupci zemí EU se tak na svém nedělním jednání na uvalení embarga nedohodli, uvádí agentura Bloomberg. V jednáních mají pokračovat v příštích dnech. Maďarský postoj může být ovšem v této fázi již jen výsledkem snahy Budapešti ještě chvíli zbytek EU vydírat a před odstoupením od svého veta embarga ještě dojednat další výhody pro sebe sama.

Jerome Powell, šéf Fed

Týden tradera: Fed, sankce a vysoká inflace

Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zasedání amerického Fedu a lze říct, že se centrální bance trochu nepřekvapivě podařilo rozpoutat další turbulenci na trzích. Světové akcie, které předtím ztrácely, reagovaly na zvýšení sazeb o 50 bazických bodů (stalo se to poprvé za více než 20 let) prudkým růstem a pak zase poklesem. Způsobeno to mohlo být také tím, že předtím tři týdny byly silně ztrátové a očekávání tohoto okamžiku bylo vysoké, možná tak došlo na uzavírání shortových pozic.

Přečíst článek

Na jednu stranu je i tak zjevné, že se jednota EU v postupu vůči Rusku poněkud tříští, alespoň v porovnání se situací v únoru nebo březnu, kdy byly tehdejší sankční balíčky zaváděny plynuleji. Na druhou stranu je logické, že v tuto chvíli už je těžké koncipovat dodatečné sankce, které by poškodily Rusko, ale nikoli „efektem bumerangu“ státy EU. I proto je stále obtížnější hledat v rámci EU jednotu.

Přitom se zdá, že Rusko se opravdu obává, že by se státy EU, zejména pak země jako Německo nebo Itálie, mohly brzy kompletně odříznout nejen od ruské ropy, ale také od plynu. Ruský plynárenský gigant Gazprom, jejž ovládá Kreml, podle včerejšího zjištění agentury Bloomberg v těchto dnech obesílá své evropské odběratele s ujištěním, že mají za plyn platit, jak jsou zvyklí, tedy převážně v eurech, případně v dolarech. Směnu do rublu prý učiní ruské Národní zúčtovací středisko, a to bez účasti sankcionované ruské centrální banky.

Rusko si tedy sice nejprve vymínilo platbu za plyn v rublech, postupně ale podmínky takové platby modifikuje tak, aby nebyly v kolizi se sankcemi EU. Kreml má evidentně zájem na tom, aby EU jeho energie dále odebírala přesto, že se v dubnu rozhodl od svých dodávek odstřihnout Polsko a Bulharsko. To jsou však země, které z jeho hlediska nepředstavují klíčové a perspektivní odběratele. Polsko tak jako tak plánovalo dovoz ruského plynu ukončit, Bulharsko jej zase odbíralo poměrně málo.  

Premiér České republiky Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Nezvládnutá inflace a závislost na ruském plynu. Česku poprvé za 25 let hrozí snížení ratingu

Agentura Fitch očekává, že schopnost České republiky splácet své dluhy se bude zhoršovat. Vláda se musí zaměřit na řešení energetické krize, inflaci utrženou ze řetězu a podpořit hospodářský růst, nabádá prestižní agentura, jejíž doporučení má vliv na podmínky úvěrování státu na globálním trhu.

Přečíst článek

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Sankce na ropu? Atomová bomba pro maďarskou ekonomiku, hlásá Orbán

Maďarsko nemůže přijmout návrh Evropské komise (EK) týkající se sankcí na dovoz ruské ropy v jeho současné podobě, oznámil premiér Viktor Orbán. Přijetí návrhu by podle něj totiž znamenalo „atomovou bombu“ svrženou na maďarskou ekonomiku. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová ve středu představila návrh do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie, v pátek mají o věci v Bruselu jednat diplomaté členských zemí bloku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Přečíst článek
Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

V EU hrozí kvůli embargu výrazný růst cen nafty, varuje německá Commerzbank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme